Nemojte ih jesti tokom zime: 7 namirnica koje treba da izbegavamo u hladnim mesecima
„Što više vremena prođe od branja proizvoda do njegove konzumacije, to plod ima manje hranljivih materija“, kaže Elizabet Somer, autorka knjige “Eat Your Way to Happiness”. Zato bi svoju ishranu trebalo da baziramo na svežim namirnicama iz okoline i izbegavamo one koje nisu „sezonske“.

- Špargle
Špargle se mogu naći u prodavnicama skoro tokom cele godine, ali najbolje su u proleće, kada su vrhovi čvrsti i ukusni. Zimske špargle dolaze iz Latinske Amerike i često su drvenaste i bez ukusa.
Umesto toga odaberite:
Prokelj pripada porodici krstašica, pun je vitamina C koji jača imunitet, i vitamina K koji jača kosti. Najbolje ga je poslužiti uz domaću slaninu. - Breskve
Leto je glavna sezona breskvi, kada su najslađe i najsočnije. Posle avgusta teško ih je naći u prodavnicama, a one koje stignu sa polica zimi često dolaze iz Južne Amerike i nisu iste kvalitete.
Umesto toga odaberite:
Citrusno voće, poput narandži, prepuno je slatko-kiselog soka i vitamina i minerala koji štite organizam od sezonskih prehlada i gripa. - Svež grašak
Slatko i nežno zrno graška u proleće je prava poslastica i smatra se jednim od najčistijih povrća na tržištu. Zimi grašak može biti brašnjav i bez ukusa.
Umesto toga odaberite:
Zamrznuti grašak ubran u jeku sezone, koji ima ukus najbliži „pravom“ grašku. - Klip kukuruza
Kuvani ili pečeni kukuruz bolji je izbor od čipsa, ali zimski klipovi daleko su od slatkih i mekanih letnjih plodova.
Umesto toga odaberite:
Zamrznuti kukuruz šećerac predstavlja zdravu alternativu. Čak i zimi, konzumacijom zrna dobijate važne hranljive materije poput luteina. - Jagode
Zimske jagode često su stajale u hladnjači nekoliko meseci i izgubile su ukus, miris i hranljive materije.
Umesto toga odaberite:
Zamrznuto šumsko voće ubrano u trenutku najveće sočnosti, idealno za pripremu pečenih kolača, pita i savijača. - Paradajz
Krajem leta paradajz je sočan, pun ukusa i likopena. Zimski paradajz koji je stajao u hladnjači gubi sve ove kvalitete.
Umesto toga odaberite:
Svež je uvek najbolji, ali u zimskim mesecima poslužiće i konzervirani pelat ili pasirani paradajz. Ako je moguće, birajte organske proizvode bez konzervansa. - Borovnice
Zimske borovnice su ne samo skupe, već sadrže manje vitamina C i lakše propadaju.
Umesto toga odaberite:
Zamrznute borovnice su podjednako zdrave kao sveže i sadrže skoro istu količinu antioksidanata, prenosi Punkufer.hr.

Trenutno nema komentara! Budite prvi