Omiljena letna poslastica može smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska
Utvrđeno je da najpopularnije voće snižava krvni pritisak, faktor rizika za smrtonosne bolesti srca i moždani udar.
Bobičasto voće se dugo smatralo “superhranom” i reklamiralo se zbog mnogih zdravstvenih prednosti, kao što su smanjenje upale i oksidativnog stresa – oba pokretača određenih bolesti. Novo istraživanje sa Državnog univerziteta u San Dijegu fokusiralo se na jagode, otkrivajući da svakodnevna konzumacija voća može smanjiti krvni pritisak.
Visok krvni pritisak, takođe poznat kao hipertenzija može povećati rizik od brojnih ozbiljnih zdravstvenih stanja, uključujući bolesti srca, srčani udar, moždani udar i srčanu insuficijenciju. Takođe, utvrđeno je da ova letnja hrana poboljšava kognitivne funkcije i povećava antioksidativni kapacitet. Antioksidansi mogu da se suprotstave nestabilnim molekulima zvanim slobodni radikali koji oštećuju DNK i ćelijske membrane i doprinose razvoju bolesti.
Studija je nedavno predstavljena na Nutrition 2023, godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu. U njemu je učestvovalo 35 zdravih muškaraca od 66 do 78 godina. Dato im je ili 26 grama liofiliziranog praha od jagoda – što je ekvivalent dve porcije svežih jagoda – ili kontrolni prah dnevno tokom perioda od osam nedelja.
Posle osam nedelja, istraživači su otkrili da su oni koji su jeli jagode povećali brzinu kognitivne obrade za 5,2 odsto, snizili sistolni krvni pritisak za 3,6 odsto i povećali svoj antioksidativni kapacitet za 10,2 odsto u poređenju sa onima koji su uzimali kontrolni prah.
Komentarišući nalaze, Širin Hušmand, vodeći istraživač studije, rekla je da očekuju poboljšanje antioksidativnog kapaciteta jer su jagode dobar izvor vitamina C.
Takođe, očekivali su da vide određeno poboljšanje u brzini kognitivne obrade na osnovu njihove hipoteze. Ona je rekla za Medical News Today: “Ranije objavljeno istraživanje je već pokazalo neke od akutnih i dugoročnih prednosti jagoda za kardiovaskularno zdravlje u različitim populacijama, tako da je ovo sjajno da potvrdi neke od tih nalaza. Ova studija pokazuje da jedenje jagoda može poboljšati kognitivne funkcije i poboljšati kardiovaskularne faktore rizika kao što je hipertenzija. Ohrabreni smo da jednostavna promena u ishrani, kao što je dodavanje jagoda u svakodnevnu ishranu, može poboljšati ove ishode kod starijih osoba”, dodala je ona.
Prethodna istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje jagoda takođe može zaštititi mozak od demencije smanjenjem upale.