• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Ovaj alkohol u Srbiji nije veganski, i mi smo se začudili

CityMagazine
05.07.2022. 2 Mins Read IshranaZdravlje

U poslednje vreme, sve veći broj ljudi priklanja se veganstvu, kako zbog etičkih, tako i zbog zdravstvenih razloga. No, pitanje je koliko njih zaista poznaje suštinu ovog životnog stila. Zbog toga smo konsultovali Vege vodič, koji na detaljan način pojašnjava mnoge aspekte veganstva i pruža odgovore na brojna pitanja, između ostalog i kako izgleda veganski alkohol u Srbiji. Ostanite sa nama u nastavku gde vam oktrivamo neke detalje na ovu temu koje sigurno niste znali – verujemo da ćete nam nakon toga biti zahvalni.

Mnoga alkoholna pića jesu prirodno veganska, ali neki proizvođači uključuju u svoje recepte sastojke životinjskog porekla. Određeni neveganski sastojci često su lako uočljivi, poput meda, mleka ili slatke pavlake, međutim, da li ste znali da pivo, vino ili žestina mogu biti neveganski, a da taj podatak ne bude naveden na etiketi proizvoda? Kazein, protein jaja, riblji mehur, želatin, karmin ili hitin su samo neki od sastojaka koji se dodaju u alkoholna pića ili koriste u njihovoj proizvodnji bez navođenja u opisu proizvoda.

Pronaći veganski alkohol može biti teško, jer proizvođači obično ne moraju da istaknu sastojke korišćene u procesu proizvodnje na deklaraciji za pivo, vino i žestoka pića. To stvara sumnju kod vegana i otvara pitanje da li je željeno piće u redu za konzumiranje.

Povezani članci

Šta se dešava sa jetrom kada prestanete da pijete alkohol?

„Nismo imali seksualni odnos od 2008. godine“: Žena opisuje kako izgleda srećan brak bez vođenja ljubavi

Na primer, neki proizvođači vina dodaju sredstva za premazivanje na bazi životinjske masti što ih čini neveganskim, dok kod piva sastojci poput ribljeg mehura (isinglass) i želatina mogu biti iskorišćeni kao sredstva za oplemenjivanje, dok se surutka u prahu, laktoza i med ponekad dodaju kao sastojci.

Druge vrste alkohola najčešće jesu veganske, ali to zavisi od proizvođača i korišćenih sastojaka.

Pri kupovini alkoholnih pića od velike pomoći može biti sajt barnivore.com. Na njemu možete pronaći dosta informacija koje se tiču procesa proizvodnje alkoholnih pića, kao i proverenih veganskih opcija.

Neveganski sastojci koji se ubacuju u pića najčešće su:

1. Mleko i pavlaka. Ovi mlečni proizvodi ponekad se dodaju pivu i likerima da daju kremast, bogat ukus. Takođe se koriste u mnogim koktelima i mešanim pićima.

2. Surutka u prahu, kazein i laktoza. Ovi mlečni nusprodukti se povremeno koriste kao sastojci ili agensi za finoću.

3. Med se koristi u procesu pravljenja medovače i upotrebljava se kao zaslađivač u drugim alkoholnim pićima. 

4. Karmin, crvena boja napravljena od ljuskavih insekata zvanih košenil, dodaje se nekim alkoholnim pićima da bi poprimila crvenu boju. 

Vege vodič predlaže da pre konzumiranja proizvoda potražite veganske simbole na nalepnicama pića, pitate proizvođača o sastavu ili pronađete proverene izvore na internetu koji će vam pomoći da se uverite u svoj izbor. Jedino na taj način bićete sigurni da vaš alkohol nema nikakve veze za tuđom patnjom!

Izvor: Vege Vodič

Naslovna fotografija: Jamie Street on Unsplash

Tags:

srbijaveganski alkoholveganstvovege vodič

Povezani članci

„Pedalom do mentalnog zdravlja” – 132. Kritična masa

Stručnjak iz Drajzerove otkriva kako prepoznaje alkoholičara

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Nov pogled na putovanja – Šta je drugačije ovog leta?

Next

Virus Zapadnog Nila: Ovo su simptomi

Next
05.07.2022.

Virus Zapadnog Nila: Ovo su simptomi

Previews
05.07.2022.

Nov pogled na putovanja – Šta je drugačije ovog leta?

Najnovije

Edo Majka: „U Beogradu se sjajno osećam, ali nije uvek bilo tako”
CityMagazine
Džonatan Mejdžors kaže da je jeo 6.100 kalorija dnevno četiri meseca kako bi se spremio za ulogu bodibildera
CityMagazine
Preslušajte drugu epizodu podkasta „Vesele 80e sa Đurom PIP POP“
CityMagazine
Džon Laroket priznao da je umesto novca, za film „Teksaški masakr motornom testerom“ dobio travu
Filip Milosavljević
Retrospektakl i jubilej Marka Nastića
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖