Ovako treba da izgleda naš dnevni meni kada smo prehlađeni
Uzevši u obzir da je sezona gripa i prehlada u punom jeku, pored čajeva i lekova postoje i određene namirnice koje mogu pomoći vašem organizmu da se oporavi.
Nutricionistkinja Rijanon Lambert otkrila je za The Sun da pored omiljene pileće supe, postoji još nekoliko namirnica koje nam mogu pomoći da ojačamo naš imuni sistem.
„Ne postoji nijedna hrana ili dodatak koji će vas zaštititi od bolesti uzrokovanih bakterijama, virusima i drugim faktorima“, napominje on.
Međutim, jedenje raznovrsne hrane koja smanjuje upalu i povećava aktivnost antioksidanata definitivno može pomoći u podršci vašem imunološkom sistemu.
Probiotska hrana
Jogurt ili kiseli kupus možda nisu prva stvar za kojom posežete kada ste bolesni, ali nutricionista savetuje da ih uključite u ishranu.
“Probiotička hrana je hrana koja sadrži bakterije koje pomažu u održavanju zdravlja creva.
“Oko 70 odsto našeg imunog sistema se nalazi u crevima, tako da održavanje dobrog balansa crevnih bakterija može pomoći u podršci imunološkoj funkciji”, objasnila je nutricionistkinja.
Rijanon je predložila da jedete probiotičku hranu, kao što su jogurt, kefir ili kiseli kupus.
Hrana bogata antioksidansima
Određeno voće i povrće takođe može pomoći vašem telu kada ste bolesni – kao i čokolada. Nutricionistkinja je predložila dodavanje hrane bogate antioksidansima u vašu ishranu kada ste bolesni, jer ona „mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa dok podržavaju imuni sistem i smanjuju upale, što je sve korisno za proces zarastanja“.
Namirnice bogate antioksidansima uključuju voće kao što su borovnice, maline i pomorandže, povrće kao što su brokoli, spanać i šargarepa, zatim zeleni čaj, crna čokolada i orasi.
Beli luk
Postoje neka istraživanja koja sugerišu da mikrobni element u belom luku može pomoći u borbi protiv bakterija i virusa koji se obično povezuju sa bolestima poput prehlade i gripa.
Đumbir
Đumbir ima dugu istoriju kao biljni lek za tegobe, objasnila je Rhiannon.
“Dokazano je da pomaže kod mučnine i stomačnih tegoba. Đumbir možete dodati čitavom nizu jela, kao što su kari i supe, ili čak možete da ga pijete sirovog u čaju”, rekla je nutricionistkinja za The Sun, a prenosi klix.ba.