Ove dve namirnice pomažu u sprečavanju demencije
Hrana i te kako ima uticaja na naše zdravlje i veoma je važno šta jedemo svakog dana. Njen sastav može da deluje preventivno u raznim situacijama i nova istraživanja stalno pronalaze veze između tih sastojaka i pojedinih bolesti. Jedna nedavno sprovedena studija pokazala je da konzumacija sira i vina ima veze sa očuvanjem kognitivnih sposobnosti, pa čak i sa prevencijom demencije.
O čemu se tačno radi? Studija, sprovedena u Ujedinjenom Kraljevstvu, obuhvatila je 1.787 odraslih osoba srednjeg i starijeg doba, tokom perioda od deset godina. Svaki od njih uradio je test fluidne inteligencije na početku, u sredini i na kraju ispitivanja. To je test koji se bavi ispitivanjem kognitivnih sposobnosti poput pamćenja. A za sve vreme istraživanja, učesnici su beležili svoje navike u ishrani, odnosno unos voća, povrća, mlečnih proizvoda i promene u odnosu na uobičajeni način ishrane.
Namirnice koje su se izdvojile su sir i vino. Ljudi koji u porodici nisu imali slučajeve demencije i konzumirali su sir imali su bolje rezultate na testovima od onih koji nisu jeli ovu namirnicu. Veruje se da bi to moglo da bude zbog toga što sadrži kalcijum, vitamin B12 i takozvane dobre bakterije. Umerena konzumacija crvenog vina takođe je povezana sa boljim rezultatima na testu, naročito kod onih ljudi koji u porodici imaju slučajeve demencije. Kod njih je važno napomenuti i da moraju da vode računa o unosu soli, čiji veliki unos može doneti neke neželjene posledice.
Napominje se da sa sirom i vinom svakako ne treba preterivati, bez obzira na to kakva vam je porodična istorija bolesti. Oni mogu da budu korisni i u malim količinama jesu zdravi, ali je potrebno obaviti i dalja istraživanja na tu temu. Za sada je samo evidentno da ishrana može uticati na sprečavanje neke bolesti, ili makar njihovo ublažavanje, a nadamo se da će uskoro biti i više takvih podataka.
Izvor: My Modern Met
Naslovna fotografija: ANNA_PUSTYNNIKOVA/Shutterstock