Ovu hranu i piće treba da izbegavate na odmoru
Sirove školjke
Odmor na moru može izgledati kao poziv na uživanje u jelu sirove morske hrane – ipak, nemojte to činiti. Izbegavajte sirove ostrige i sve ostale sirove školjke, što vas može učiniti jako bolesnim i uništiti vam odmor. Sirove i određene pothranjene školjke, poput dagnji, mogu predstavljati rizik od vibrioze – infekcije koja može rezultirati smrću, pokazuju podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
Česmovača
Voda je voda, zar ne? Pogrešno. Voda može da sadrži mikroorganizme koji su strani vašem gastrointestinalnom traktu, posebno u zemljama u razvoju. U Latinskoj Americi, Africi, Bliskom Istoku i Aziji postoji veći rizik od kontaminacije vode bakterijama, fekalnim materijama i parazitima. Treba čak i zube da perete flaširanom vodom.
Nepasterizovani mlečni proizvodi
Kada putujete u inostranstvo, može vam se činiti kao prava poslastica da se zaustavite kod malih, lokalnih marketa i kupite nepasterizovano mleko ili sir, ali to su namirnice koje treba da preskočite, posebno ako ste dete, trudni ste ili imate oslabljeni imuni sistem. Nepasterizovani sir povezan je sa patogenim mikroorganizmima poput Listeria monocitogenes. Trudnice koje konzumiraju hranu sa bakterijama, posebno u trećem tromesečju, mogu doživeti pobačaj ili roditi mrtvo dete. Listerioza je ozbiljna infekcija koja pogodi oko 1.600 ljudi godišnje; a oko 260 njih umre.
Led
Možda će vam biti bolje da pijete napitke na sobnoj temperaturi u zemljama sa nesigurnom pitkom vodom, a takođe izbegavajte smrznuta ili mešana pića napravljena od leda. „Istraživanja pokazuju da mnogi ljudi koji razviju dijareju ne dobiju je iz lokalne vode, već od leda kojim su njihova pića ohlađena”.
Sokovi iz aparata
Sokovi iz aparata obično se stvaraju kombinovanjem aromatizovanog sirupa sa vodom. Ta voda je verovatno voda iz slavine i treba je izbegavati u zemljama sa nesigurnom pitkom vodom. Najbolje je da sokove pijete iz limenke dok ste na odmoru.
Dinja
Koštica dinje može se povremeno izložiti bakteriji ešerihiji koli – i dati joj dovoljno vremena na pravoj temperaturi, koja omogućava bakterijama da porastu do nivoa koji nas razboli. Zaista, kontaminirane dinje uzrokovale su slučajeve salmonele i norovirusa, po studiji iz oblasti patogena i bolesti koje se prenose putem hrane.