• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
pivo
Pivo, Foto: Shutterstock / Alena Veasey

Popularna vrsta piva mogla bi da vam ugrozi zdravlje: Zbog specifičnog sastava podložna je razvoju opasnih bakterija?

CityMagazine
04.11.2023. 2 min ZdravljeIshrana

Studija je pokazala da bi konzumacija bezalkoholnog piva mogla da vas dovede u opasnost od gadnih bakterija, piše The Sun.

Kraft piva s nula posto alkohola mogu da postanu plodno tle za razvoj bakterija poput ešerihije koli i salmonele, otkrili su američki istraživači. To znači da bi moglo biti bolje držati se običnog piva u umerenim količinama, sugerisali su.

“Tradicionalno pivo se generalno smatra sigurnim od patogena koji se prenose hranom zbog nekoliko prepreka koje uključuju: koncentraciju alkohola, gorke kiseline hmelja, nizak pH, velike količine otopljenog ugljen dioksida i niske nivoe kiseonika”, rekla je dr En Čarls-Vegdal sa Univerziteta Kornel.

“Kada je jedna ili više od ovih prepreka odsutna ili je na nedovoljnom nivou, pivo može da postane osetljivo na preživljavanje i rast patogena”, dodala je.

Bezalkoholnim ili niskoalkoholnim pivima raste popularnost, a njihova prodaja je skočila za 23 posto tokom prošle godine u poređenju s prethodnih 12 meseci. Ta pića se često smatraju zdravijom alternativom, jer istraživanja pokazuju da smanjuju štetu koju piće nanosi organizmu.

Alkoholno pivo pijte umereno!

Redovno konzumiranje previše alkohola može da poveća rizik od bolesti uključujući bolesti srca, jetre i rak. Ali, stručnjaci preporučuju umerene količine.

Najnovija studija, objavljena u časopisu “Journal of Food Protection”, proučila je potencijalnu opasnost koju bezalkoholna piva mogu predstavljati kada je u pitanju utočište bakterija. Istraživači su stavili male količine pet sojeva bakterija uključujući E. coli i salmonelu u bezalkoholna i niskoalkoholna piva.

Piva su zatim stavljena u skladišta na 4°C i 14°C na 63 dana da se vidi hoće li bakterije preživeti. Otkrili su da se one razvijaju u pivu bez alkohola na obe temperature.

Pivo s niskim procentom alkohola od 3,2 posto, a koje je držano na 4°C nije sadržavalo bakterije, ali su male količine njih pronađene na 14°C.

“Ova studija pokazuje potrebu da proizvođači pića daju prioritete i održavaju planove sigurnosti hrane zajedno s praksama specifičnim za proizvođače piva s niskim i bezalkoholnim udelom”, istakla je dr Čarls-Vegdal.

Oznake:

bezalkoholno pivoešerihija kolipivosalmonela

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Naučnici upozoravaju na antibiotike koji više ne deluju: "Otpornost raste brže nego što smo toga svesni"
Prethodni

Naučnici upozoravaju na antibiotike koji više ne deluju: “Otpornost raste brže nego što smo toga svesni”

Nekada Pištolj-mala, a danas jedan od popularnijih delova grada: I Beograd je imao svoje favele, a evo gde su se nalazile
Sledeći

Nekada Pištolj-mala, a danas jedan od popularnijih delova grada: I Beograd je imao svoje favele, a evo gde su se nalazile

Sledeći
Nekada Pištolj-mala, a danas jedan od popularnijih delova grada: I Beograd je imao svoje favele, a evo gde su se nalazile
04.11.2023.

Nekada Pištolj-mala, a danas jedan od popularnijih delova grada: I Beograd je imao svoje favele, a evo gde su se nalazile

Prethodni
04.11.2023.

Naučnici upozoravaju na antibiotike koji više ne deluju: “Otpornost raste brže nego što smo toga svesni”

Naučnici upozoravaju na antibiotike koji više ne deluju: "Otpornost raste brže nego što smo toga svesni"

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine
    „Kad čujem ‘dvesta na sat‘ meni odmah proradi uslovni refleks: Đorđe Čvarkov u dve reči o romantici devedesetih
    „Kad čujem ‘dvesta na sat‘ meni odmah proradi uslovni refleks: Đorđe Čvarkov u dve reči o romantici devedesetih
    CityMagazine
    najbolji filmovi 2025
    Ovo su najbolji filmovi 2025. : Neke ste voleli, neke niste podnosili, ali o svima se cele godine pričalo
    CityMagazine
    Tradicionalne supruge romantizuju majčinstvo, a filmovi ove godine ga prikazuju kao čist horor
    Tradicionalne supruge romantizuju majčinstvo, a filmovi ove godine ga prikazuju kao čist horor
    CityMagazine
    Najbolje pesme 2025. godine
    Ovo je 12 najboljih domaćih, odnosno regionalnih pesama 2025. godine, ali svi smo mi naši
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖