Šest osobina dobrog hleba
Bez obzira što ne radite u nekoj pekari, apsolutno je moguće da znate da proverite kvalitet hleba kao pravi pekar. U nastavku je vodič sa šest najvažnijih karakteristika koje odlična vekna hleba treba da ima:
Kora
Hleb bez lepe, hrskave kore nije hleb vredan vašeg vremena. Dobar hleb treba da ima koru različitih nijansi, od zlatnosmeđe do svetlozlatne. To garantuje da ćete uživati u svakom zalogaju. U zavisnosti od vrste hleba, razlikuje se i kora, baget ima hrskavu, a bavarsko pecivo mekanu koricu.
Vazdušastost
Za pravljenje hleba se obično koristi pšenično brašno zato što sadrži dva proteina koja stvaraju gluten, ali neki pekari preteruju sa mešanjem testa pa hleb bude suviše gust. Ono što treba da tražite u svežem hlebu su mehuri vazduha različitih veličina.
Sjajna unutrašnjost
Ne bi trebalo da svaki hleb izgleda vlažno u unutrašnjosti, ali kvalitetan hleb će imati blago sjajnu unutrašnju površinu. Pored toga, vratiće se u prvobitan položaj kada ga pritisnete.
Aroma
Ako u nekoj pekari tvrde da prave ukusan hleb, trebalo bi da možete to da osetite i čulom mirisa pre nego što zagrizete krišku hleba. Dobar ukus je praćen i čulom mirisa, pa pre nego što zagrizete aroma se oseća i mirisom, prilikom zalogaja. Kvalitetan hleb treba da ima dobar ukus i sočnost; ne treba da ima ukus kao da jedete vazduh!
Izgled
Iako vekna hleba ne mora da izgleda božanstveno da bi bila ukusna, lep hleb se svakako slađe jede. Dobar spoljašnji izgled ili glazura, naročito kod slatkog hleba, treba da bude pokazatelj kvaliteta. Forma, oblik, volumen, glazura… sve to čini kvalitetan hleb.
Lakoća narezivanja
Narezivanje je skoro kao umetnost, ono daje poseban pečat, pa ako želite da dobijete rustikalan hleb pustićete da se on sam „otvori” bez narezivanja.
Najvažnije od svega jeste da volite hleb koji jedete. Kvalitetna vekna hleba ne znači ništa ako ne uživate u njoj! Uz malo sreće, ovi saveti će vam pomoći da izaberete najbolje od najboljeg za svoja nepca.