Slatko, a bez šećera
Ljubitelji slatkiša koji žele da dostignu ili sačuvaju dobru liniju, uglavnom makar na određeni period reše da im dnevni meni bude bez šećera, iako non-stop razmišljaju o fenomenalnim ukusima svojih omiljenih poslastica. Međutim, za sve one koji su tako radili zarad višeg cilja i mučili se, sada isti taj cilj mogu da ostvare bez problema, zahvaljujući niskokalorijskim zaslađivačima.
Zaslađivači za slatkiše
Ovi zaslađivači daju fenomenalan ukus slatkišima zbog čega nema potrebe za šećerom i dodatnim kalorijama. Ne izazivaju glad, ne povećavaju potrebu za slatkim, a mogu da ga koriste i dijabetičari i trudnice. Bez ijedne kalorije, oni daju čak i veću „slatkoću” od šećera, tako da se koristi u manjim količinama, i predstavljaju sjajnu podršku u mršavljenju i održavanju željenog izgleda.
Kao „mađioničar”, niskokalorijski zaslađivači nam poboljšavaju raspoloženje čineći glavni deo fenomenalnih slatkiša bez trunke šećera, pa tako možemo da uživamo u porciji sladoleda ili kolaču!
Recepti za fenomenalnu liniju, ali i raspoloženje
Od recepata sa niskokalorijskim zaslađivačima, bez šećera, za početak možete probati fenomenalan slatkiš: sladoled sa stevijom.
Potrebni sastojci: 1 kilogram iseckanih jagoda, isceđen sok od narandže i limuna, 1 šolja mleka, 500 ml slatke pavlake, 4 žumanceta, pola kašičice zaslađivača stevija u prahu, pola kesice želatina.
Način pripreme: jagode sa sokom skuvati na laganoj vatri. U međuvremenu rastopiti želatin u malo vode i dodati skuvanoj masi. U drugoj šerpi, žumanca izmešati sa mlekom i stevijom i kuvati na pari uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Posle toga, dodati slatku pavlaku. Spojiti obe mase bez šećera, izmešati i staviti u zamrzivač da se ohladi.
Za drugi slatkiš bez šećera, evo recepta za fenomenalni banana kolač.
Potrebni sastojci: 4 banane, 2 šolje usitnjenih ovsenih semenki, 1 šolja izrendanih jabuka, malo arome od vanile, 1 kašika cimeta, pola kašike muškatnog oraščića, pola kašičice „stevije” u prahu, pola šolje suvog grožđa, malo iseckanog badema.
Način pripreme: pleh treba obložiti papirom za pečenje i zagrejati rernu na 170 stepeni Celzijusovih. Banane se zgnječe i pomešaju se sa ostalim sastojcima. Smesa se vadi kašikom i stavlja u pleh po sistemu jedna kašika, jedan kolač. Potrebno je peći kolače oko pola sata.
Za ljubitelje čia semenki postoji iznenađenje u vidu čia pudinga sa jabukama!
Potrebni sastojci: 2 kašičice čia semenki, 1 šoljica jogurta, manje od pola kašičice stevije u prahu, 1 jabuka, 2 kašike ovsenih mekinja, malo cimeta.
Način pripreme: sve sastojke, osim jabuke, izmešati i ostaviti preko noći u frižideru. Ujutru dodati iseckanu jabuku i pomešati sa ostalom smesom. Ovaj puding se preporučuje za slatki doručak ili užinu.
Prijatno!