SZO objavila da je najpoznatiji zaslađivač mogući uzročnik raka: Ima ga u skoro svim dijetalnim namirnicama
Vodeće svetsko zdravstveno telo će sledećeg meseca proglasiti jedan od najčešćih veštačkih zaslađivača na svetu mogućim uzročnikom raka, objavila je britanska agencija Reuters pozivajući se na dva izvora koja su upoznata s procesom.
Aspartam, koji se koristi u nizu proizvoda, od Coca-Colinih dijetalnih gaziranih pića do Marsovih Extra žvakaćih guma i nekih Snapple pića, u julu će prvi put kao “moguće kancerogen za ljude” opisati Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), odel za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije (WHO), rekli su izvori.
Istraživači se ne bave pitanjem o količini proizvoda
IARC, čiji je zaključak finalizovan ranije ovog meseca, nakon sastanka spoljnjih stručnjaka grupe, ima za cilj da proceni da li je nešto potencijalna opasnost ili ne na bazi svih objavljenih dokaza.
Ne bavi se time koju količinu proizvoda osoba može sigurno da konzumira.
Takvu preporuku daju drugi stručni odbor WHO-a za prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor WHO-a i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive) te nacionalni regulatori.
Slični zaključci IARC-a u prošlosti, za različite materije, izazvali su zabrinutost među potrošačima u pogledu njihove konzumacije, doveli do tužbi i izvršili pritisak na proizvođače da preispitaju recepte i zamene ih alternativama.
To je dovelo do kritika da IARC-ove procene mogu da zbune javnost.
Još jedan odbor istražuje aspartam
JECFA, WHO-ov odbor za aditive, takođe preispituje korišćenje aspartama ove godine.
Njihov sastanak počeo je krajem juna, a svoja otkrića treba da objave istog dana kad IARC objavi svoj zaključak – 14. jula.
Od 1981. JECFA smatra da je aspartam siguran za konzumaciju unutar prihvaćenih dnevnih granica.
Na primer, odrasla osoba teška 60 kg morala bi da popije između 12 i 36 limenki dijetalnih gaziranih pića – zavisno od količine aspartama u piću – svaki dan da bi bila u opasnosti.
Nacionalni regulatori, uključujući Sjedinjene Države i Europu, uveliko dele njihovo stanovište.
U julu otkrivaju sve
Predstavnik IARC-a rekao je da su nalazi odbora IARC-a i JECFA-e poverljivi do jula, ali je dodao da su “komplementarni”, a zaključak IARC-a predstavlja “prvi temeljni korak u razumevanju kancerogenosti”.
Povereništvo za aditive “sprovodi procenu rizika, koja određuje verovatnost da će se određena vrsta štete (npr. rak) pojaviti pod određenim uslovima i nivoima izloženosti”.
Međutim, industrija i regulatori strahuju da bi održavanje oba procesa u isto vreme moglo biti zbunjujuće, prema pismima američkih i japanskih regulatora u koja je Reuters imao uvid.
“Ljubazno molimo oba tela da koordiniraju svoje napore u reviziji aspartama kako bi se izbegla bilo kakva zabuna ili zabrinutost u javnosti”, napisala je Nozomi Tomita, iz japanskog ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, u pismu 27. marta zamenici direktora WHO-a Zsuzsanni Jakab.
Pismo, koje je video Reuters, takođe poziva da se zaključci oba tela objave istog dana, kao što se sada događa. Japanska misija u Ženevi, gde je sedište WHO-a, nije odgovorila na zahtev za komentar.
Zaključili da je glifosat “verovatno kancerogen”
Zaključci IARC-a mogu imati ogroman uticaj.
Njegovo je povereništvo 2015. zaključilo da je glifosat “verovatno kancerogen”.
Godinama kasnije, iako su druga tela poput Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) osporavala tu procenu, kompanije su i dalje osećale posledice odluke.
Nemački Bayer 2021. izgubio je treću žalbu na presude američkih sudova kojima je dosuđena odšteta kupcima koji su za svoj rak okrivili korišćenje njegovih sredstava protiv korova na bazi glifosata.
Odluke IARC-a takođe su kritikovane zbog izazivanja nepotrebne uzbune zbog materija ili situacija koje je teško izbeći.
IARC je noćni rad i konzumaciju crvenog mesa svrstao u kategoriju “verovatno kancerogenih”, a korišćenje mobilnih telefona kao “moguće kancerogenih”, slično aspartamu.
Udruženje ozbiljno zabrinuto zbog ovih informacija
“IARC nije telo za sigurnost hrane i njihov pregled aspartama nije naučno sveobuhvatan i uveliko se temelji na široko diskreditovanim istraživanjima”, izjavila je Frances Hunt-Wood, glavna sekretarica Međunarodnog udruženja zaslađivača (ISA).
Udruženje, čiji su članovi Mars Wrigley, odel Coca-Cole i Cargill, rekla je da je “ozbiljno zabrinuta u vezi s recenzijom IARC-a, koja bi mogla da obmane potrošače”.
Aspartam se godinama proučava
Aspartam se godinama opsežno proučava. Prošle godine je opservacijska studija u Francuskoj među 100.000 odraslih osoba pokazala da ljudi koji su konzumirali veće količine veštačkih zaslađivača, uključujući aspartam, imaju nešto veći rizik od raka.
Ona je usledila nakon studije Instituta Ramazzini u Italiji početkom 2000-ih, koja je objavila da su neki oblici raka kod miševa i pacova povezani s aspartamom.
Prva studija nije mogla da dokaže da je aspartam uzrokovao povećani rizik od raka, a postavila su se pitanja o metodologiji druge studije.
Regulatori su odobrili aspartam za globalnu upotrebu nakon što su pregledali sve dostupne dokaze, a veliki proizvođači hrane i pića decenijama su branili upotrebu tog sastojka. IARC je rekao da je analizirao 1.300 studija.
Navođenje aspartama kao mogućeg karcinogena ima za cilj da podstakne dodatna istraživanja, rekli su izvori bliski IARC-u, što će pomoći agencijama, potrošačima i proizvođačima da donesu čvršće zaključke.
Ali takođe će verovatno ponovo pokrenuti raspravu o ulozi IARC-a, kao i sigurnosti zaslađivača uopšte.
Prošlog meseca WHO je objavio smernice savetujući potrošače da ne koriste zaslađivače koji nisu šećer za kontrolu telesne težine.
Smernice su izazvale buru u prehrambenoj industriji, koja tvrdi da zaslađivači mogu biti od pomoći potrošačima koji žele da smanje količinu šećera u svojoj ishrani.