Zašto je dobro jesti dinju iako je puna šećera?
Verovatno je među vama puno onih kojih ne mogu da odole parčetu dinje, posebno na ovim visokim temperaturama. Ovo voće osvežava, ali i predstavlja pravu poslasticu za čula, međutim, zbog velike količine šećera, treba biti umeren. Pored toga, najbolje je izbegavati dinju na prazan stomak, jer se tako mogu stvoriti masne naslage. Stoga, razmislite o kombinaciji sa koštunjavim ili suvim voćem, i to za užinu, a serviranje uz jogurt ili kao dodatak voćnoj salati pokušajte daiybegavate. Imajte na umu da poluzasićene kiseline i vlakna usporavaju apsorpciju šećera, a u redovima koji slede otkrijte blagodeti dinje za organizam.
1. Pomaže u otklanjanju celulita
Dinja u sebi sadrži veliku koncentraciju vitamina C, koji potpomaže cirkulaciju, a samim tim deluje protiv celulita i osećaja nadutosti. Ipak, stručnjaci podsećaju da dinju treba jesti odmah po serviranju, jer se u suprotnom vitamini gube.
2. Podstiče top formu
Ova namirnica je bogata antioksidantima, fenolima i karotenoidima, ali i vitaminima B grupe, koji ubrzavaju metabolizam.
3. Eliminiše toksine
Dinja obiluje vodom, što povoljno utiče na oslobađanje od toksina, a vlakna su tu da smanje nivo lošeg holesterola.
Izvor: Grazia Italia
Fotografije iz naslovnog kolaža: Unsplash