Zašto nije dobro odmrzavati hranu na sobnoj temperaturi?
Svetom kruže brojni mitovi vezani za hranu, a jedan od njih je da spanać, krompir i pečurke ne smeju da se podgrevaju. Nutricionistkinja Anja Rimac ne slaže se sa tom tezom, ali zato skreće pažnju na više stvari, među kojima je odrmravanje namirnica, prenosi N1 Hrvatska.
Prilikom kuvanja uvek treba paziti da su namirnice sveže, ali i da su dovoljno dobro termički obrađene. Tako napravljene namirnice zatim mogu da se odlože u frižider i ponovo jedu naredni dan za ručak, uz prethodno podgrevanje.
„Nakon kuvanja jela, u roku od najviše dva sata je bitno pravilno skladištiti namirnicu/jelo, to jest odložiti je u frižider. Nakon toga, isto veče ili drugi dan, sve namirnice smeju da se podgreju barem jednom, a najbitnije je da se zagriju barem do 75 stepeni, pre ponovnog konzumiranja, a ako je jelo na kašiku onda do 100 stepeni”, rekla je nutricionistkinja Rimac.
Dodala je i kako većinu namirnica treba podgrevati dva do četiri minuta u mikrotalasnoj rerni na jakim postavkama ili nekoliko minuta na ringli ili u rerni. S druge strane, treba izbegavati podgrevanje hrane na pari ili u sporim kuvalima, jer može doći do razmnožavanja bakterija.
Hranu preko noći ne bi trebalo da ostavljamo na sobnoj temperaturi, pogotovo ne u letnjim mesecima, jer može da dođe do razvoja bakterija i toksina u hrani. Kako je rekla nutricionistkinja, bakterije se obično razvijaju na temperaturi od 5 do 60 stepeni.
„Važno je da se hrana brzo ohladi i stavi u frižider, najbolje u roku od dva sata nakon pripreme ili konzumiranja, kako bi se sprečio rast bakterija i trovanje hranom. Ako se hrana ostavi na sobnoj temperaturi preko noći, preporučuje se da se baci radi sigurnosti”, objasnila je nutricionistkinja.
Zamrzavanje i odmrzavanje hrane
Isto tako, treba znati kako pravilno zamrznuti, ali i kako odmrznuti hranu. Kod zamrzavanja je važno to uraditi što pre. Nutricionistkinja je dodala da zamrznuta hrana može da traje od šest meseci do godinu dana, zavisno od vrste hrane i načinu pripreme. Na primer, pre zamrzavanja povrće treba prvo kratko kuvati na pari ili u vreloj vodi, a nakon toga prosušiti ubrusom i onda spakovati u plastične kese za zamrzavanje ili u hermetički zatvorene posude.
Pravila postoje i kod odmrzavanja hrane. Tačnije, to bi bilo najbolje uraditi preko noći u frižideru, u hladnoj vodi ili na brzinu u mikotalasnoj pećnici, ali nikako ne na sobnoj temperaturi.
„Ako odmrzavate u hladnoj vodi, hranu stavite u plastičnu kesu, pa u napunjenu činiju. Vodu treba menjati svakih 30 minuta kako bi se hrana odmrzavala ravnomerno”, zaključila je nutricionistkinja.