“Jedna namirnica je kobna za nadutost, a u ovima leži rešenje”, savetuje nutricionista Kukić
Svedoci smo koliko sve više ljudi ima problema sa crevima. Nekada je u pitanju sindrom nervoznih creva, nekada loše varenje, a postoje dva ključna razloga: stres i ishrana.
Kako tvrdi nutricionista Strahinja Kukić za K1 TV, ljudi jedu dosta prerađene hrane koju naš organizam ne prepoznaje adekvatno i bakterijama stvara problem na nivou debelog creva. Takođe, problem mogu da budu i različite intolerancije, kao što su na gluten ili mleko i mlečne proizvode.
“Osnovni razlog zašto smo naduti jeste, prema poslednjim istraživanjima, je to što unosimo velike količine šećera. Šećer se jako lako vari na nivou tankog creva. S druge strane, kod fruktoze mi imamo jako mali broj kanala za njeno varenje i ona se ne svari dovoljno u tankom crevu i ne može da ode do jetre i onda ode do debelog creva. Tamo je bakterije ‘pojedu’ i razmnožavaju se, nastaju loše vrste bakterija i gasovi”, kaže nutricionista i dodaje da je isti slučaj sa laktozom i glutenom.
Kukić objašnjava, kada je reč o intoleranciji na fruktozu, da nije loše uzimati voće jer ono ima dovoljno vlakana. Mala količina voća i šećera ne šteti, posebno ljudima koji su već fizički aktivni. Takođe, voće posle obroka nije preporučljivo jer stvari nepotrebne gasove.
Kod intolerancije na laktozu možemo da unesemo malo mlečnih proizvoda. Međutim, ako kombinujemo kafu sa mlečnim proizvodima tu se automatski stvara nadutost.
“Kafa blokira enzime za izgradnju mečnih šećera i laktoza odmah u debelo crevo i tamo pravi problem. Ista stvar je i sa glutenom – smanjiti količinu”, objašnjava on i dodaje da u trenutku naduosti najbrže rešenje jesu čaj od kima ili komorača.