Nutricionistkinja otkriva koje namirnice smanjuju simptome mamurluka
Iako se tokom vrućih dana preporučuje izbegavanje alkohola, mnogi koji su na odmoru mogu preterati sa pićem. Da biste izbegli neprijatne simptome mamurluka, važno je paziti na ishranu. Voće sa visokim sadržajem fruktoze može pomoći u bržem uklanjanju alkohola iz tela.
Nutricionistkinja Ronda Patrik preporučuje da pre izlaska pojedete bananu ili nekoliko kriški lubenice.
„Nećete osetiti simptome mamurluka sledećeg jutra“, kaže ona.
Grožđe je takođe korisno. Međutim, da biste ublažili mučninu i glavobolju, važno je da jedete celo, sveže voće, a ne da pijete voćne sokove.
„Voćni sokovi sadrže mnogo šećera, što izaziva nagli skok insulina u krvi i neće pomoći“, dodaje Patrik, prenosi Index.hr.
Inače, proseko i šampanjac izazivaju najgore mamurluke zbog ugljen-dioksida koji menja način na koji alkohol teče kroz krvotok, pomažući telu da brže apsorbuje alkohol.
Ako želite da izbegnete ili barem smanjite intenzitet glavobolje, pijte čašu vode između dva pića. Takođe, pijte polako i ne konzumirajte alkohol na prazan stomak.