Bol u grlu će trajati duže ako iz jelovnika ne izbacite ove namirnice, a mnogi misle da pomažu oporavku
Bol u grlu je jedan od najčešćih simptoma prehlade, alergija i različitih infekcija, a osim što je neprijatan, može ozbiljno da utiče na svakodnevno funkcionisanje.
Grlobolja može da nastane i iz sasvim bezazlenih razloga, kao što su suv vazduh ili glasno pevanje na koncertu. Bez obzira na uzrok, ishrana ima važnu ulogu u procesu oporavka, ističe dijetetičarka Samanta Piterson za Real Simple.
Kako kaže, ključno je birati hranu koja umiruje upalu i izbegavati namirnice koje dodatno iritiraju grlo ili podstiču stvaranje sluzi. U nastavku je pregled namirnica koje bi trebalo izbegavati dok vas boli grlo.
Kisele namirnice

Kod grlobolje se preporučuje izbegavanje kisele hrane poput pomorandži, limuna, sokova od citrusa, paradajza i sosova na bazi paradajza.
„Kiselost dodatno nadražuje već upaljenu sluzokožu, što može pojačati osećaj peckanja i bola“, objašnjava Piterson.
Umesto toga, dijetetičarka preporučuje blaže voće, kao što su banane, mango ili papaja.
Začinjena hrana
Iako začinjena jela mogu delovati primamljivo, posebno kada su ukus i miris smanjeni, ona mogu dodatno iritirati grlo – naročito ako je bol praćen kašljem.
„Ako baš želite začinjenu supu ili bujon, smanjite količinu začina više nego inače“, savetuje dijetetičarka.
Ako vam je grlo veoma osetljivo, bolje je da sačekate sa ljutom hranom dok se stanje ne smiri.
Hrskava i suva hrana

Namirnice poput krekera, pereca ili tosta treba izbegavati jer mogu grebati i dodatno nadražiti već osetljivo grlo.
„Gruba tekstura takve hrane može delovati poput šmirgle na upaljeno tkivo“, objašnjava Piterson.
Umesto toga, preporučuje se mekana, glatka hrana koja se lako guta, poput pirea od krompira, ovsenih pahuljica, blagih supa ili smutija.
Previše vrući napici mogu napraviti više štete nego koristi
Iako se topli napici često povezuju sa olakšanjem, prevruća tečnost može dodatno opeći i oštetiti grlo.
Savetuje se da napici budu topli, ali ne vreli. Olakšanje mogu pružiti i hladni smutiji ili čak kockice leda.
Alkohol
Suprotno popularnom uverenju, alkohol ne uništava bakterije koje uzrokuju grlobolju. Naprotiv – može dodatno iziritirati sluzokožu, dehidrirati organizam i oslabiti imuni sistem.
„Dok ste bolesni, držite se vode, toplog čaja, smutija i bistrih supa“.
Mlečni proizvodi
Iako hladni mlečni proizvodi, poput sladoleda, mogu delovati kao logičan izbor za umirivanje grla, kod nekih ljudi oni mogu zgusnuti sluz i pogoršati simptome. Ovo važi i za tople mlečne sosove.
Piterson preporučuje biljne alternative, kao što su smutiji na bazi bademovog ili kokosovog mleka.
„Hladnoća smanjuje upalu, a biljno mleko ne podstiče stvaranje sluzi“, navodi ona.
Kofein
Pića s kofeinom, kao što su kafa i energetski napici, mogu dodatno isušiti grlo i narušiti san, koji je ključan za oporavak.
„Imuni sistem najbolje radi dok spavate“, kaže Piterson.
Umesto kafe, preporučuje biljne čajeve poput kamilice, sladića ili belog sleza. Ako dodate malo meda, dobićete napitak koji umiruje grlo i ima blago antimikrobno dejstvo.

Trenutno nema komentara! Budite prvi