Da li je aspartam zaista potencijalno kancerogen: Objavljeni rezultati istraživanja
Danas govorimo o aspartamu, koji je ovih dana u centru pažnje. Naime, međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) i Svetska zdravstvena organizacija (WHO), kao i Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Zajednički stručni odbor za aditive u hrani (JECFA) danas su objavili procene zdravstvenih posledica upotrebe zaslađivača aspartama, piše centarzdravlja.hr.
Navodeći “ograničene dokaze” o pojavi raka, IARC je klasifikovao aspartam kao potencijalno kancerogen za ljude (IARC grupa 2B), a JECFA je ponovo potvrdila prihvatljiv dnevni unos od 40 miligrama po kilogramu telesne težine.
Što je aspartam?
Aspartam je veštački zaslađivač koje se naširoko koristi u raznim prehrambenim proizvodima i pićima od 1980-ih, uključujući dijetalna pića, žvake, želatin, sladoled, mlečne proizvode poput jogurta, žitarice za doručak, pastu za zube i lekove poput kapi protiv kašlja i vitamina koji se žvaću.
Sprovedena su dva nezavisna istraživanja
Dva tela, IARC I JECFA, sprovela su nezavisna istraživanja kako bi procenili potencijalnu kancerogenu opasnost i druge zdravstvene rizike povezane s upotrebom aspartama. Ovo je bio prvi put da je IARC istraživao aspartam, dok je JECFA već proučavao sporni veštački zaslađivač.
IARC je klasifikovao aspartam kao potencijalno kancerogen za ljude (Grupa 2B) na osnovu ograničenih dokaza za rak kod ljudi (tačnije za hepatocelularni karcinom, koji je vrsta raka jetre). Takođe, postojali su ograničeni dokazi za rak kod testiranih životinja i ograničeni dokazi vezani uz moguće mehanizme za nastanak raka.
IARC-ove identifikacije opasnosti prvi su temeljni korak u razumevanju kancerogenosti agensa identifikovanjem njegovih specifičnih svojstava i njegovog potencijala da uzrokuje rak. Klasifikacije IARC-a odražavaju snagu naučnih dokaza o tome da li agens može da izazove rak kod ljudi, ali ne odražavaju rizik od razvoja raka pri određenom stepenu izloženosti. IARC procena opasnosti uzima u obzir sve vrste izloženosti materiji (na primer kroz hranu, dodatke ishrani i slično). Klasifikacija snage dokaza u grupi 2B treći je nivo od njih četiri i genealno se koristi kada postoje ograničeni, ali neuverljivi dokazi za rak kod ljudi ili uverljivi dokazi za rak kod testiranih životinja, ali ne oboje.
„Ovi rezultati naglašavaju potrebu za dodatnim istraživanjem kako bismo produbili naše razumevanje o tome da li konzumiranje aspartama predstavlja kancerogenu opasnost”, rekla je dr Mari Šubauer-Berigan iz IARC-a.
JECFA je zaključila da procenjeni podaci ne ukazuju na dovoljan razlog za promenu prethodno utvrđenog prihvatljivog dnevnog unosa (ADI) od 0-40 mg/kg telesne težine za aspartam. Komisija je stoga ponovo potvrdila da je za osobu bezbedno da konzumira količinu sastojka unutar tog ograničenja dnevno. Na primer, s limenkom dijetalnog bezalkoholnog pića koja sadrži 200 ili 300 mg aspartama, odrasla osoba teška 70 kg trebalo bi da konzumira više od 9-14 limenki dnevno kako bi premašila prihvatljivi dnevni unos, pod pretpostavkom da nema drugog unosa iz drugih izvora hrane.
JECFA-ine procene rizika određuju verovatnoću pojave određene vrste štete, tj. raka, pod određenim uslovima i stepenu izloženosti. Nije neuobičajeno da JECFA u svoje rezultate uvrštava klasifikacije IARC-a.
„JECFA je takođe razmotrila dokaze o riziku od raka, u studijama na životinjama i ljudima, i zaključila da dokazi o povezanosti između konzumiranja aspartama i raka kod ljudi nisu uverljivi”, rekao je dr Moez Sana, ispred Svetske zdravstvene organizacije, zadužen za standarde i naučne savete o ishrani.
Moguća su i nova istraživanja
IARC i JECFA procene uticaja aspartama zasnovane su na naučnim podacima prikupljenim iz niza izvora, uključujući recenzirane radove, vladine izveštaje i studije sprovedene u regulatorne svrhe. Studije su pregledali nezavisni stručnjaci, a oba odbora su preduzela korake kako bi osigurala nezavisnost i pouzdanost svojih ocena.
IARC i WHO nastaviće da prate nove dokaze i podstiču nezavisne grupe istraživača da razviju dalja istraživanja o potencijalnoj povezanosti između izloženosti aspartamu i uticaja na zdravlje potrošača.