Ovo su pića koja konobari nikad ne bi naručili u kafićima: Jedno od njih često pijete u izlasku
Imamo nekoliko savete za vas kako da se ponašate u baru i šta da (ne) naručujete, a sve to dolazi direktno od onih koji nam ta pića služe, a to su konobari.
Ono oko čega se gotovo svi konobari slažu je da ne tražite piće koje zahteva komplikovanu pripremu ili višekomponentni koktel ako ste u prepunom baru, kako piše Punkufer.hr.
Postoje pića koja profesionalni konobari nikada ne bi naručili na određenim mestima. Ako bar nije specijalizovan za pripremu koktela, bolje je da ih ne naručite.
„Nikada ne naručujem vino na čašu u kafiću koji služi jeftina pića“, otkrio je za HuffPost Daniel Leom, glavni barmen u Esters Vine Shop & Baru u Santa Monici.
„Nikad se ne zna koliko dugo je vino bilo otvoreno, a šanse da se dobije nešto dobro na takvom mestu su ravne nuli. Ukus vina počinje da se pogoršava odmah nakon otvaranja flaše i može da se pokvari za samo nekoliko dana, osim ako je kafić pedantan u pogledu čuvanja vina“, naveo je.
Konobari kažu preskočite točeni Ginis
Mnogi veruju da je nemoguće pogrešiti sa točenim pivom. Džek Tajnan, koji radi u Interboro Spirits & Ales u Bruklinu, se ne slaže. Ako je u prepunom kafiću, neće naručiti Ginis na točenje (tamno pivo).
„Naručiću točeni Ginis samo u lepom i tihom pabu jer znam da će konobari odvojiti vreme da ga toče kako treba“, kaže Tajnan.
Ginis se tradicionalno sipa u dva koraka – sipanje prestaje nakon što ste napunili čašu do tri četvrtine kako bi mehurići stvorili prepoznatljivu baršunastu penu. Nakon što se pivo slegne, nastavlja da se sipa do vrha čaše.
Espresso martini – ne?
„Ne naručujte espresso martini u kafiću koji ima lošu kafu“, savetuje Alehandro Echeverria iz bara u njujorškom Sushi bi Bou.
Iako je ovaj koktel kafe i votke postao izuzetno popularan u poslednjih nekoliko godina, ne prave ga svi onako kako bi trebalo.
„Većina lokala nije opremljena kvalitetnim aparatima za espresso, pa krajnji rezultat nije onakav kakav biste želeli“, objašnjava konobar.