Morska ili kuhinjska so: Koja je bolja?
Izgleda da ipak nije. Mnogi ljudi misle da je morska so bolja zbog svojih minerala – ali morska i kuhinjska so imaju istu osnovnu nutritivnu vrednost, prema Majo klinici. Ove dve vrste soli takođe imaju sličnu količinu natrijuma prema težini.
Prema studiji objavljenoj u časopisu Science and Technology Journal, morska so ima više minerala u tragovima. U mnogim slučajevima, tu je i plastika. Da, plastika! Problem se javlja, zahvaljujući plastičnim kesama i drugim ostacima na vodenim tokovima. Većina brendova morske soli sadrži plastične mikročestice.
Proizvedena u rudnicima soli, tradicionalna kuhinjska so je prerađena više od morske soli. To znači da je uglavnom lišena prirodnih minerala, pa odatle i dolaze negativni stavovi prema kuhinjskoj soli. Vredi napomenuti, međutim, da su od 1920-ih, proizvođači dodavali jod obrađenoj soli. To je važan mineral za funkcionisanje štitne žlezde. U isto vreme, previše soli bi moglo da dovede do raznih oboljenja.
Kada je reč o unosu soli, najbolje je da budete umereni. Nijedna vrsta soli nije bolja, tako da ne možete pogrešiti ako smanjite unos.