• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
"Najdugovečnija porodica" na svetu: Zajedno su imali više od 800 godina i ovo jelo vekovima jeli svaki dan
foto: shutterstock/DavideAngelini

“Najdugovečnija porodica” na svetu: Zajedno su imali više od 800 godina i ovo jelo vekovima jeli svaki dan

CityMagazine
20.10.2025. 2 min ZdravljeOpšte

„Što više učim o dugovečnosti, to više shvatam da sve počinje sa činijom ukusne, slane hrane — poput minestronea.“

U malom planinskom selu na Sardiniji, jedna porodica godinama je punila naslovnice zbog neverovatne zbirne starosti članova — više od 800 godina. Njihova tajna dugovečnosti nije bila u skupim lekovima, genetskoj sreći ili luksuznom životu, već u skromnoj činiji supe. Svakog dana okupljali su se za ručkom i delili isto jelo – obilnu supu od pasulja, poznatu kao sardinijski minestrone, prenosi Mirror.

"Najdugovečnija porodica" na svetu: Zajedno su imali više od 800 godina i ovo jelo vekovima jeli svaki dan
foto: shutterstock/marco mayer

Danas se ta supa smatra jednim od najzdravijih recepata za dug život na svetu. Prema organizaciji Blue Zones, koja proučava ishranu i navike najdugovečnijih zajednica, ova se supa generacijama priprema u porodicama koje redovno dožive više od 100 godina. „Može se praviti od sezonskog povrća iz bašte, ali uvek sadrži pasulj i fregulu — tostiranu testeninu od griza veličine kamenčića, popularnu na Sardiniji“, objašnjavaju iz Blue Zonesa.

Autor bestselera Den Butner, koji je istraživao tzv. plave zone sveta, kaže za Mirror: „Što više učim o dugovečnosti, to više shvatam da sve počinje sa činijom ukusne, slane hrane — poput minestronea.“ Butner tvrdi da su mnoge „tajne dugog života“ zapravo pogrešne ili preuveličane, dok su prave često jednostavne i dostupne svima. Godinama jede upravo ovu supu svakodnevno, nakon što je otkrio da je to bio tradicionalni obrok najstarije porodice na svetu koja živi upravo na Sardiniji.

"Najdugovečnija porodica" na svetu: Zajedno su imali više od 800 godina i ovo jelo vekovima jeli svaki dan
Foto: guinness world records

Osim što je izuzetno ukusna, minestrone je nutritivno izbalansirano jelo — bogato je biljnim proteinima, vlaknima i antioksidansima koji jačaju srce, imunitet i varenje. Istovremeno oslikava sardinijski način života – jednostavan, spor i povezan s prirodom.

Kako se priprema sardinijski minestrone

Suvi pasulj (bob, boranija, slanutak) potapa se preko noći, a zatim ispere. U loncu se ugreje obilna količina maslinovog ulja, doda se iseckani luk, šargarepa i celer i lagano prže dok ne zamirišu. Zatim se ubacuju beli luk, paradajz, krompir, komorač, peršun, bosiljak i leblebije. Sve se zalije vodom, pusti da provri, pa lagano krčka više od sat vremena, dok pasulj ne omekša i ukusi se ne prožmu. Pred kraj se dodaje testenina fregula, so i biber po ukusu. Na kraju se svaka porcija začini maslinovim uljem i pospe rendanim sirom.

Sardinci recept prilagođavaju sezoni — u supu često dodaju kupus, brokoli, tikvice ili karfiol. Svaka porodica ima svoju verziju, ali svi dele istu filozofiju: jednostavna hrana, domaći sastojci i zajednički obroci — ključ su dugog i srećnog života.

Oznake:

dugovečnostminestroneplave zone

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

fića
Prethodni

Kako bi danas izgledali Yugo, Stojadin i Fića? Jedan dizajner je odlučio da ih modernizuje

Devojka (24) alergična je na vodu: Znojenje i tuširanje izazivaju joj bol i osip
Sledeći

Devojka (24) alergična je na vodu: Znojenje i tuširanje izazivaju joj bol i osip

Sledeći
Devojka (24) alergična je na vodu: Znojenje i tuširanje izazivaju joj bol i osip
21.10.2025.

Devojka (24) alergična je na vodu: Znojenje i tuširanje izazivaju joj bol i osip

Prethodni
19.10.2025.

Kako bi danas izgledali Yugo, Stojadin i Fića? Jedan dizajner je odlučio da ih modernizuje

fića

One Comment

  1. Katarina kaže:
    21.10.2025. u 08:08

    Da,sve je ovo tačno osim da je dostupno svima.
    U Beogradu nemam baštu, povrće koje nam prodaju često je pravo smeće (u smislu pesticida, svežine, izbora …) a spor način života je misaona imenica.
    Pozdrav svima koji mogu da odu na Sardiniju čim se rode.

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

Kalum Tarner
Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
CityMagazine
žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine
hbo max decembar
Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
CityMagazine
mayales
Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
CityMagazine
hajduk u beogradu
100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖