• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ovo su plata i bakšiš konobarice u Nemačkoj: "Zarađuje više nego programer sa fakultetom"
Foto: Jamie Kingham / ImageSource / Profimedia

Ovo su plata i bakšiš konobarice u Nemačkoj: “Zarađuje više nego programer sa fakultetom”

CityMagazine
25.11.2025. 2 min Opšte

„Imam platu od 2.500 evra i još 1.500 evra napojnica“, napisala je 19-godišnja konobarica na Redditu, otkrivajući koliko mesečno zaradi u luksuznom restoranu hotela. Doduše u Nemačkoj.

Radi 40 sati nedeljno, a dodatnih osam sati provodi na drugom poslu. Sav novac ulaže u školovanje za profesionalnu pilotkinju, piše Merkur.

Kaže da se odrekla mnogih stvari, redovno trenira i gotovo da nema vremena za prijatelje.

Objava je izazvala lavinu komentara – mnogi su joj poželeli sreću, ali visina napojnica privukla je najviše pažnje. Posebno su bili ogorčeni korisnici sa visokom stručnom spremom, ističući da „konobarica zarađuje više nego programer sa fakultetom“.

Neki su se žalili i na to što napojnice nisu oporezovane: „To je suludo.“ Jedan korisnik naveo je: „Imam manju neto platu od nje, a zarađujem 80 hiljada evra bruto godišnje.“ Drugi su komentarisali visoke doprinose u Nemačkoj, prenosi Fenix Magazin.

Dok su jedni najavili da će ubuduće ostavljati manje napojnica, drugi tvrde da takvi iznosi u ugostiteljstvu nisu retkost.

„Prijateljica mi zarađuje 15 evra po satu, ali svako veče dobije oko 100 evra napojnice“, napisala je jedna korisnica.

U nastavku rasprave, konobarica se ponovo oglasila: „Da, napojnica mi je dobra, ali nije najviša. Moj glavni konobar, koji ima veću sekciju i VIP goste, bez problema zaradi dvostruko više“.

U proseku, kaže, dobije između 80 i 120 evra napojnice dnevno. Deo te napojnice ide i kuhinji – automatski joj se odbija 2,5 odsto.

Većina komentatora složila se oko jednog: očigledno dobro radi svoj posao. Ali kako se zapravo formira iznos napojnice?

Sociolog Kristijan Stegbauer, koji je istraživao fenomen napojnica, objašnjava za BuzzFeed News Deutschland da napojnica ne zavisi isključivo od kvaliteta usluge.

„Ako je usluga loša, napojnica je manja“, kaže. Ipak, neki gosti uvek ostave isti iznos, bez obzira na iskustvo.

U luksuznim restoranima osoblje pomno posmatra goste.

„Kod starijih parova, koji više ne razgovaraju mnogo, konobari često započnu kratku konverzaciju kako bi izgradili odnos koji može uticati na visinu napojnice“, dodaje Stegbauer.

Na prvom sastanku – veći bakšiš

Interesantno je i da odnos među gostima utiče na napojnicu. Na prvom sastanku ljudi neretko ostavljaju više kako ne bi delovali škrto. Ako neko ostavi premalo, to se kasnije komentariše u osoblju. Kada više ljudi iz iste grupe plaća posebno, često se vode time koliko je ostavio prvi koji plati. Ako ostavi malo, ostali često dodaju više kako bi „sačuvali obraz grupe“.

Oznake:

konobaricanemačkaplata

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Nemojte ih jesti tokom zime: 7 namirnica koje treba da izbegavamo u hladnim mesecima
Prethodni

Nemojte ih jesti tokom zime: 7 namirnica koje treba da izbegavamo u hladnim mesecima

"Kad deca ne mogu nešto da shvate, onda se malo, mozak prodrma": Ponovo se deli snimak đaka iz Srbije iz ’81. od kog vam neće biti dobro
Sledeći

“Kad deca ne mogu nešto da shvate, onda se malo, mozak prodrma”: Ponovo se deli snimak đaka iz Srbije iz ’81. od kog vam neće biti dobro

Sledeći
"Kad deca ne mogu nešto da shvate, onda se malo, mozak prodrma": Ponovo se deli snimak đaka iz Srbije iz ’81. od kog vam neće biti dobro
25.11.2025.

“Kad deca ne mogu nešto da shvate, onda se malo, mozak prodrma”: Ponovo se deli snimak đaka iz Srbije iz ’81. od kog vam neće biti dobro

Prethodni
24.11.2025.

Nemojte ih jesti tokom zime: 7 namirnica koje treba da izbegavamo u hladnim mesecima

Nemojte ih jesti tokom zime: 7 namirnica koje treba da izbegavamo u hladnim mesecima

One Comment

  1. Goran kaže:
    27.11.2025. u 06:01

    Ij šta nista Jede sa jednom kašikom i jednom viljuškom..

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

Devito
Emocija kao kompas, tehnologija kao alat: Devito, umetnik koji ne trči trke drugih
CityMagazine
bumbarovo ljeto
Još jedno porodično ostvarenje u bioskopima: „Bumbarovo ljeto” na repertoaru od 25. decembra 
CityMagazine
vizelj
Vizelji nezaustavljivi: Vinil-video singl za lomljenje čaša i novi beogradski koncert
CityMagazine
Veronika
Ko je Veronika kojoj je Netflix posvetio svaku epizodu trenutno najgledanije serije „Grad senki“
CityMagazine
nova godina
Nova godina dolazi, a mi imamo najbolje preporuke za žurke u gradu
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖