Skriveni kod na vašoj hrani otkriva da li je genetski modifikovana
Genetski modifikovana hrana (GMO) postoji već dve decenije, ali trenutno je predmet intenzivne debate o tome da li je dobra za nas i za našu planetu. Označavanje još nije propisano, ali će Nacionalni standard o otkrivanju biološki obrađene hrane zahtevati otkrivanje bioinženjerske hrane do 2022. godine.
Na većini proizvoda u trgovini naći ćete nalepnicu. Nalepnica je poznata kao „PLU“.
Evo kako možete da razbijete njen kod:
Organski proizvodi imaju petocifrenu šifru koja počinje sa „9“
Konvencionalno uzgajani proizvod ima četvorocifreni kod.
Proizvodnja GMO počinje sa „8“.
Nažalost, sa zakonima o etiketiranju, mnogi uzgajivači izostavljaju prvu cifru, ostavljajući potrošače u rebusu. Ali za sada, samo kukuruz, soja, krompir, tikvice, papaje, jabuke, lucerka i šećerna repa su odobreni od strane USDA (Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država) da budu genetski modifikovani i da se trenutno uzgajaju, prema Projektu genetske pismenosti.
Većina GMO je tolerantna na herbicide i otporna je na infestacije i bolesti. To znači da poljoprivrednici mogu slobodnije da koriste herbicide i pesticide koji kasnije završe u našoj hrani, a brojne studije ukazuju na ozbiljne zdravstvene rizike koji mogu biti povezani sa GMO potrošnjom (uključujući neplodnost, ubrzano starenje i disfunkciju jetre).