Šta se dešava sa hranom kada muva sleti na nju i da li je i dalje bezbedna za jelo
U proleće i leto često jedemo na otvorenom i tada se dešava da muva sleti na hranu.
Kada muva sleti na vašu hranu, verovatno je oterate rukom i nastavite da jedete. Ali da li treba da budete zabrinuti zbog bakterija?
Postoji najmanje stotinu različitih bakterija i virusa koje muve mogu da prenesu, kaže Tomas Džej Danijels, naučnik i direktor Laboratorije za životnu sredinu na Univerzitetu Fordham u Njujorku. Postoji mogućnost da nakon što muva pokupi bakteriju, može da je proširi svuda oko sebe. Jedno od mesta je vaša hrana, čak i ako je tu samo nekoliko sekundi, piše aktivni.si.
Danijels tvrdi da rizik od infekcije i bolesti postoji bez obzira na malu količinu bakterija koje se mogu preneti za to kratko vreme.
Veća opasnost nastaje ako muva ispusti sokove na hranu da bi je omekšala i konzumirala u tečnom obliku. Ali to nije najgore. Telesna tečnost koju luči na hranu puna je bakterija koje ostaju u muvi duže nego na telu, što znači da imate veće šanse da se zarazite.
Neke bolesti koje prenose muve su opasne. To uključuje Ešerihija koli, salmonelu, hepatitis A i rotavirus, kaže specijalista za zarazne bolesti Brent V. Larc. Još jedna bolest je šigela, koja izaziva dijareju, visoku temperaturu i jake bolove u stomaku.
Budite posebno oprezni na piknicima i kada čistite kuhinju
Samo jedna muva na hrani ne predstavlja toliki rizik da ćete se od nje razboleti. Zavisi od toga koliko je klica nosila i koliko je dugo bila na hrani. Rizik takođe zavisi od snage vašeg imunološkog sistema.
Veća briga je kada se nalazite u oblasti gde ima mnogo insekata, na primer na pikniku. Na kraju krajeva, što više muva sleti na vaš obrok, to više klica mogu ostaviti za sobom. Dr Larc savetuje pokrivanje hrane na otvorenom. Ako primetite muve kako zuje oko hrane koju ste neko vreme ostavili nepokrivenu, najbezbednije je da je bacite.
Ipak, nije potrebno paničiti i baciti svu hranu na koju je muva sletela. Bakterije su najzaraznije ako su bile na sirovom mesu ili prljavim površinama, kaže dr Larc savetuje da se pobrinete da kuhinja bude što čistija, jer to može pomoći u smanjenju verovatnoće bilo kakve infekcije.