Ova supernamirnica topi holesterol, obožavaju je Jelena i Novak Đoković i svi treba da je imamo u kuhinji
Poznati par Novak i Jelena Đoković redovno konzumiraju jednu superhranu koja je bogata kalcijumom, gvožđem i omega 3 masnim kiselinama.
Ova namirnica je odlična za vitku liniju i daje snagu organizmu, prodica Đoković je prosto obožavaa, a pitanju su čia semenke.
Osim orašastih plodova, čia semenke su dugo bile poznate kao potcenjena „superhrana“.
Ali, sve je veći broj nutricionista koji preporučuju da čia semenke ubacite u svoju ishranu zbog njihove višestruke zdravstvene koristi.
Čia semenke (Salvia hispanica) potiču iz pretkolumbovskog društva i njihova početna upotreba bila je poznata još u vreme Asteka. Sama reč chia na jeziku Maja znači snaga.
Marija Hose Krispin, medicinska nutricionistkinja u klinici Menorka, ističe bogatstvo čia semenki polinezasićenim masnim kiselinama – kao što su omega-3 masne kiseline, posebno, linolna kiselina, koja pomaže u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja i smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara.
Ali to nije sve. Čia semenke su takođe bogate fitosterolima – prirodnim supstancama koje pomažu u borbi sa visokim holesterolom, objašnjava nutricionistkinja.
„Fitosterol prisutan u čia semenkama je beta sitosterol i, u celini, oni takođe pomažu u daljem smanjenju kardiovaskularnog rizika“, navodi ona.
Ove komponente čine čia seme funkcionalnom hranom. Što znači da osim što obezbeđuju hranljive materije, imaju i naučno dokazane prednosti.
Seme je takođe bogato vlaknima i to „pomaže u smanjenju holesterola u ishrani i snižavanju nivoa šećera u krvi“, kaže dr Krispin.
Ona dalje objašnjava da su čia semenke bogate antioksidansima koji sprečavaju slobodne radikale koji se proizvode u našem telu i pomažu u smanjenju upale, ali i odlažu starenje i rizik od raka.
„Treba napomenuti i da čia semenke sadrže minerale kao što je kalcijum i da za ljude koji ne konzumiraju mlečne proizvode mogu biti alternativni izvor kalcijuma“, kaže medicinska nutricionistkinja.