Ovo superpovrće istovremeno jača creva, kožu i raspoloženje: Sad mu je sezona, navalite
Batat je jedno od najprilagodljivijih povrća u kulinarstvu. Može se peći, praviti pire, pržiti, kuvati i koristiti gotovo u svakom jelu – i slanom i slatkom.
Osim što ima prijatan slatkasti ukus i lako se kombinuje s drugim namirnicama, batat je i nutritivno vrlo vredan. Čak i ako ste dobro upućeni u nutritivne vrednosti hrane, verovatno ne znate sve prednosti ovog ukusnog povrća, a još je verovatnije da ćete ga, kada shvatite koliko čini za vaše zdravlje, uvrstiti u svakodnevni jelovnik.

Zdravlje creva
Jedna od važnih zdravstvenih prednosti batata je poboljšanje zdravlja creva, zahvaljujući visokom udelu vlakana u njemu.
„Samo jedan batat sadrži čak 15% preporučene dnevne količine vlakana, što ga čini odličnim saveznikom zdravlja probavnog sistema“, objašnjava nutricionistkinja Natali Rico, dodajući da vlakna pomažu varenju i sprečavaju zatvor.
Stabilan nivo šećera u krvi
„Kao složeni ugljeni hidrat, batat se sporije vari od prostih ugljenih hidrata (poput prerađene hrane s niskom nutritivnom vrednošću). To znači da batat ne podiže nivo šećera u krvi brzo, što pomaže u održavanju stabilne energije i raspoloženja“, kaže Jessica Lehmann, nutricionistkinja i profesorka na Univerzitetu u Arizoni.
Rico dodaje da sporija probava znači da će vas batat duže držati sitim nego drugi ugljeni hidrati.
Smanjuje upalu
Batat slobodno uvrstite na listu namirnica koje smanjuju upalu. Poput borovnica, bogat je antioksidansima, posebno vitaminom C, karotenoidima i fenilpropanoidima, koji pomažu u smanjenju upale u telu i štite od hroničnih bolesti i nekih vrsta raka.
Isceljujući efekat
Batat doprinosi boljem vidu (zahvaljujući beta-karotenu i vitaminu A), jačanju imuniteta (zahvaljujući vitaminu C i manganu) i zdravijim kostima (opet zahvaljujući manganu). Ukratko, vitamini i minerali u ovom povrću pomažu telu da ostane zdravo. Redovno konzumiranje batata dobro je i za kožu.
„Beta-karoten je antioksidans koji pomaže u smanjenju oštećenja izazvanih UV zracima. Takođe doprinosi odlaganju pojave bora i sprečava opuštanje kože“, objašnjava prof. Liman.
Mentalno zdravlje
Prema prof. Liman, batat je dobar i za mentalno zdravlje jer je bogat vitaminom B6, neophodnim za sintezu serotonina – neurotransmitera koji reguliše raspoloženje.
Superhrana
Dobrobiti batata su impresivne. Prof. Liman tvrdi da zaslužuje naziv superhrane jer je bogat nutrijentima, posebno vlaknima, kalijumom i vitaminima A, B6 i C. Rico se slaže i napominje da ona gotovo sve sezonsko voće i povrće smatra superhranom.
Pomaže u mršavljenju
Ako želite zdravo smršati, stručnjakinje kažu da nema razloga da izbacite batat iz ishrane.
„Jedan batat ima nešto malo više od 100 kalorija, ali obiluje ključnim nutrijentima. Mnogi misle da treba izbegavati ugljene hidrate da bi smršali, ali to nije tačno. Ugljeni hidrati iz povrća važan su deo zdravog plana mršavljenja, kao i unos vlakana. Osim toga, batat vas drži sitim i sprečava da ubrzo nakon obroka posegnete za grickalicama“, kaže Rico.
Na šta obratiti pažnju
Nema nuspojava povezanih s konzumacijom batata, ali Rico upozorava da batat sam po sebi ne obezbeđuje dovoljno proteina da bi obrok bio zasitan. Preporučuje kombinovanje batata s proteinima iz jaja, piletine, grčkog jogurta, pasulja ili leblebija. Osobe s dijabetesom treba da paze na unos batata jer je bogat ugljenim hidratima – najbolje ga je kombinovati s proteinima i zdravim mastima kako bi se izbegao nagli skok šećera. Takođe, osobe sklonije bubrežnim kamenčićima treba da paze jer batat sadrži oksalate.
Poželjna dnevna doza
Stručnjakinje se slažu da je jedan batat dnevno idealan, a više od toga se ne preporučuje.
„Ako jedete više od jednog batata dnevno, nećete uneti dovoljno različitih nutrijenata. Takođe, zbog visokog udela beta-karotena, prekomerna konzumacija može privremeno obojiti kožu u žućkastu nijansu“, objašnjava prof. Liman.
Najzdraviji način pripreme
Da biste sačuvali nutritivnu vrednost batata, nutricionistkinje preporučuju pečenje, prženje na vrućem vazduhu ili pripremu u mikrotalasnoj. Prof. Liman savetuje da ga seckate na kockice i dodajete u variva ili umake, sa malo maslinovog ulja i začina. Preporučuje da ne dodajete previše ulja, soli ili šećera, a za pire od batata da ne koristite maslac bogat zasićenim mastima.

Trenutno nema komentara! Budite prvi