Paradajz sok može da uništi salmonelu
Nova studija, objavljena u časopisu Microbiology Spectrum, je pokazala da paradajz može da pomogne u borbi protiv bakterijskih infekcija u crevima.
Paradajz je među povrćem koje se najčešće konzumira na svetu, prepun je antioksidanata, vitamina i drugih jedinjenja – a naučnici sa Univerziteta Kornel u SAD identifikovali su dva jedinjenja iz paradajza i njihova moćna svojstva u ubijanju bakterija u nizu eksperimenata.
Istraživački tim, predvođen mikrobiologom iz Kornela – Jongmin Songom, bio je zainteresovan za salmonelu, rod bakterija koje napadaju creva, često izazivajući velike nelagodnosti i probleme sa varenjem, piše RTS.
Konkretno, tim se fokusirao na jedan tip salmonela – Salmonella enterica Typhi, koji živi samo kod ljudi i izaziva tifusnu groznicu kada uđe u krvotok iz creva i širi se kroz telo.
Kao i drugi patogeni koji se prenose hranom, pravilno rukovanje i skladištenje hrane zajedno sa pristupom antibioticima može pomoći ljudima da izbegnu zaražavanje hrane salmonelom.
Međutim, tifusna groznica ostaje veliki problem javnog zdravlja u mnogim delovima sveta gde ljudi nemaju pristup čistoj vodi, žive u lošim sanitarnim uslovima ili nemaju dostupne vakcine protiv tifusa. Prenosi se sa osobe na osobu preko kontaminirane hrane i vode, a deca su u najvećem riziku.
Godine 2016, prva svetska epidemija tifusa otpornog na lekove zahvatila je Pakistan, a osam godina kasnije, stručnjaci za zarazne bolesti i dalje strahuju da bi to moglo izazvati regionalne ili globalne epidemije ako se ne kontroliše.
Neuhranjenost je takođe uobičajena u Pakistanu i drugim zemljama širom Azije, Afrike, Latinske Amerike i Kariba. Studija iz 2023. u 64 zemlje pokazala je da skoro polovina dece mlađe od dve godine nije konzumirala voće ili povrće u svojoj ishrani.
“Naš glavni cilj u ovoj studiji bio je da saznamo da li paradajz i sok od paradajza mogu da ubiju enterične patogene, uključujući Salmonella enterica Typhi, i ako je tako, koje kvalitete imaju zbog kojih deluju tako”, objašnjava Song.
Bakterije ubijene u roku od 24 sata
Laboratorijski uzgajene kulture Salmonella enterica Typhi izložene svežem soku od paradajza su ubijene u roku od 24 sata, a ne zbog kiselosti soka.
Istraživači su skenirali genom paradajza (Solanum lycopersicum) tražeći gene koji kodiraju male proteine zvane peptidi koji mogu delovati kao antimikrobni agensi.
Od četiri početna kandidata, tim je identifikovao dva antimikrobna peptida koja su inhibirala (usporila ili zaustavila) rast salmonela i čak ubila soj otporan na ciprofloksacin, primarni antibiotik koji se koristi za lečenje tifusne groznice.
Na kraju, istraživači su modelirali oblik svoja dva vodeća kandidata peptida i simulirali njihove interakcije sa membranama bakterijskih ćelija. Kao što je modeliranje predviđalo, dva peptida su pokidala ćelijske membrane salmonela za samo 45 minuta.
U daljim eksperimentima, jedinjenja su takođe ubila Salmonella Typhimurium, soj netifusne salmonela koji izaziva smrtonosno trovanje hranom.
Imajući na umu da su ovo samo eksperimenti sa ćelijama, rezultati studije nisu razlog da se sok od paradajza pije na litre, ali ipak, studija naglašava poruke iz oblasti javnog zdravlja koje podstiču ljude da jedu paradajz kao deo uravnotežene ishrane koja uključuje puno drugog voća i povrća – pod uslovom da su pripremljeni dobrim metodama higijene hrane, što bi moglo pomoći u odbrani od bolesti i trovanja hranom.