Slatko zlo za vaš organizam: Evo kako vam telo ukazuje na prekomeran unosa šećera
Jasno je da prekomeran unos šećera nije dobar za telo. Budući da telo signalizira svako odstupanje od normalnog, ovih nekoliko znakova govore da morate da smanjite unos šećera, piše n1info.ba.
Izbijaju vam bubuljice
Glavna posledica prekomernog unosa šećera može biti izbijanje akni. Istraživanje objavljeno u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics objašnjava vezu između šećera i kože, naročito akni. Ljudi sa umerenim i težim oblicima akni prijavili su veći unos šećera u odnosu na osobe sa blagim aknama, ili čak bez akni.
Osećate umor
Hrana puna šećera ume da vam uskrati unos proteina, vlakana i masti. Možda ćete osetiti jaku glavobolju ili umor. Uravnotežena i hranljiva ishrana sprečiće pad šećera u krvi sa visokog nivoa na izuzetno nizak.
Srušite se od umora nakon treninga
Pravilan unos energije ključan je za dobar trening. Ukoliko vam se čini da vam vežbanje sve teže pada, veoma je moguće da je krivac nepravilna ishrana koja sadrži dosta šećera.
„Ako povisite šećer u krvi sa vrlo slatkom hranom, neposredno pre intenzivne vežbe, možete osećati veliki umor nakon toga”, objašnjava Sara Folta, doktorka i docent na Tufts Friedman školi za nauku i politiku nutricionizma. Zalihe previše jednostavnih šećera mogu da budu uzročnik brzog skoka šećera u krvi, ali i brzim padom, nakon čega ostajete iscrpljeni.
Nikada niste siti
Karakter nestaje onog momenta kada se pojede dodatno parče torte. Namirnice koje sadrže mnogo šećera, a malo proteina, vlakana i drugih hranljivih materija ne čine vas sitim.
„Šećer ne pokreće iste mehanizme u telu zbog kojih se vaše telo oseća kao da je upravo pojelo nešto”, kaže Folta.
Problemi sa zubima
Karijes je oduvek bio vesnik sladokusaca. Deca koja jedu previše lizalica ili jedu čokoladu za čokoladom najčešći su posetioci zubara. Kada bakterije u vašim ustima proizvode kiselinu koja se spaja sa pljuvačkom, počinje stvaranje karijesa. Pobrinite se da perete zube bar dva puta dnevno kako biste smanjili rizik od negativnog uticaja šećera.