Začin koji svi koristimo povećava rizik od raka želuca za 40%, otkriva istraživanje
Novo istraživanje bi moglo da vas natera da dvaput razmislite pre nego što posegnete da još malo posolite hranu.
Nutricionisti iz Centra za javno zdravlje Univerziteta u Beču otkrili su da ljudi koji dodaju so u većinu svojih obroka imaju 41 odsto veću verovatnoću da obole od raka želuca od onih koji su umereno koristili začin.
Prethodna istraživanja sprovedena u Kini, Japanu i Koreji povezivala su slanu ishranu sa rakom želuca, ali ovo je jedno od prvih koje pokazuje vezu među stanovnicima zapadnih zemalja.
“Naše istraživanje pokazuje povezanost između učestalosti dodavanja soli i raka želuca, čak i u zapadnim zemljama”, rekla je glavna autorka Selma Kronštajner-Gičević, nutricionista sa Univerziteta u Beču. Iako je austrijska studija bila samo posmatračka, starije studije sugerišu da višak soli može da korodira zaštitnu sluznicu želuca, uzrokujući oštećenje tkiva i dovodeći do kancerogenih mutacija. I alkohol i pušenje povećavaju rizik od raka želuca Idealno je konzumirati manje od 1500 mg natrijuma dnevno. Sa prosečnom zapadnjačkom ishranom, dnevno unosimo 3500 mg natrijuma, ponekad i više.
“Možda izgleda bezopasno dodati malo soli za ukus, ali stalno preterivanje sa količinom soli može biti štetno“, napisali su istraživači u svom zaključku.
Istraživači sa Univerziteta u Beču ispitali su bazu podataka sa 471.144 odraslih osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu. Utvrđeno je da su tokom perioda od 11 godina ljudi koji su konzumirali najviše soli imali 41 odsto veću šansu da razviju rak želuca nego ljudi koji su je retko dodavali u svoje obroke.
Inače, konzumacija alkohola i pušenje duvana značajno doprinose riziku od razvoja raka želuca, prema Američkom društvu za rak. Ako se rano otkrije, rak želuca ima visoku stopu preživljavanja. Neki rani simptomi uključuju nadimanje, uznemirenost stomaka i loše varenje, prenosi index.hr.