Jabukovo sirće u nezi kose
Vrlo rado upotrebljavano u kuhinji za pripremu jela, ali i za temeljno poliranje i odmašćivanje površina, jabukovo sirće je 100% prirodni sastojak s hiljadu drugih potencijala – pravi saveznik žena u (gotovo) svakom aspektu svakodnevnog života. Ovo malo blago s neograničenim resursima takođe može doprineti kosi, pružajući joj sjaj. No, pre nego što ga primenite u nezi, dobro ga je pobliže upoznati i tačno znati kako ga upotrebiti, bez neprijatnih iznenađenja.
Jabukovo sirće za kosu: zašto je dobro?
Dobijena fermentacijom, ova vrsta sirćeta poznata je u ishrani i lečenju upalnih stanja zbog svojih hranljivih i antibakterijskih svojstava, jer nudi obilje: cinka, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, vitamina i sirćetne kiseline. Potonji, sa svojim jakim adstringentnim svojstvima, čini jabukovo sirće posebno prikladnim za lečenje kose i vlasišta. Dubinsko čišćenje folikula, dezinfekcija kože i generalno rebalans pH epiderma na prirodan način – ovaj proizvod je posebno prikladan u lečenju kako suve, tako i masne kože. Nadalje, on sprečava nastanak ispucalih vrhova i osnažuje kosu. Ali šta sve to znači u praksi?
Prednosti
Iako se može činiti složenim, ono što je dosad rečeno o svojstvima jabukovog sirćeta odgovara višestrukim dobrobitima koje mogu zadovoljiti svačije potrebe. Kad kažemo da dubinski čisti folikule dlake, mislimo da ono aktivira cirkulaciju i samim time podstiče rast kose. S druge strane, adstringentna i rebalansirajuća svojstva čine ga posebno prikladnim kako u lečenju vlasišta, tako i u borbi protiv pojave peruti.
U ovom slučaju, kao što je spomenuto, dobro će restrukturisati kosu, zapečatiti je i obezbediti sjaj do krajeva, čak i u slučaju farbane kose. Jabukovo sirće je posebno pogodno u lečenju suve i tretirane kose vrlo invazivnim tehnikama poput blajhanja. Upotreba jabukovog sirćeta na pramenovima zaista može biti prekretnica da konačno kažete zbogom kovrdžanju na prirodan način.
Kako ga koristiti?
Tajna ispravne upotrebe ovog proizvoda leži u odabiru odgovarajuće vrste i pravilnom doziranju, potpuno izbegavajući nerazblaženi oblik. Na tržištu postoje različite vrste, nekad svetlijih, nekad tamnijih, zavisno od kiselosti pH dobijenog fermentacijom. Za oporavak kose ne preporučujemo korišćenje previše kiselog sirćeta – što je kiselije, to mu je miris oštriji i neugodniji, a to je veći rizik od iritacije vlasišta.
Savet je, stoga, da se odlučite za prozirno sa slatkim notama. Najbolji način za nanošenje jabukovog sirćeta je da ga razredite vodom, u proseku kašikom na pola litra, ili s proizvodom kao što su regenerator i maske, s par kapi.
Izvor: Cosmopolitan Italian
Naslovna fotografija: towfiqu barbhuiya / Unsplash