Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Bajkovito putovanje kroz kulinarski svet Nemačke

AUTOR: Filip Milosavljević 25 Nov, 2021
Bajkovito putovanje kroz kulinarski svet Nemačke

Ljubitelji putovanja znaju koliko gastronomija jedne zemlje i oblasti može da utiče na njihov doživljaj i želju da se vrate na pojedina mesta. Puno je faktora koji utiču na to – izobilje sastojaka, inovativni restorani i kuvari spremni na eksperimentisanje, kao i regionalni specijaliteti koji donose autentične arome i ukuse koji se pamte.

Šta je ono što je karakteristično u vezi sa nemačkom kuhinjom? Sve zavisi od toga koga pitate – ako posetite različite krajeve, dobićete drugačije odgovore, ali i raznovrsnu ponudu specijaliteta i sastojaka. U tome se i ogleda kulinarska lepota Nemačke, koja je inspirativna mnogim mladim šefovima, a u kojoj svako može pronaći nešto što će ga oduševiti i čiji ukus neće zaboraviti.

Mi smo iz tog razloga odlučili da vam spremimo jedan mali vodič kroz neke od oblasti i kulinarske specijalitete, a koji predstavlja samo delić ogromnog i bogatog izbora. Nadamo se da ćemo vam makar malo ulepšati dan i približiti vam strast sa kojom se ljudi odnose prema hrani i piću u ovoj zemlji.

Drezden – recept koji se prenosi generacijama

Drezden – Štolen (Foto: GNTB/ Mike Hofstetter)

Drezden je grad koga karakterišu mnoga kulturna bogatstva i prirodne lepote i koji mnogima oduzima dah prilikom prve posete. Tu su barokna palata Cvinger, opera Semperoper i Bogorodičina crkva, između ostalih, ali i razni muzeji sa bogatim kolekcijama. Ono što je ipak specifično je jedan recept koji se prenosi sa generacije na generaciju i koji za mnoge Nemce, ali i turiste, predstavlja pravi ukus praznika.

U pitanju je Dresden Stollen, vrsta božićnog hleba sa suvim voćem, koštunjavim plodovima i začinima. To ime prepoznatiljivo je nadugačko i naširoko i za mnoge praznici mogu da krenu tek nakon što zagrizu ovaj kolač. Iako je osnovni izgled i ukus opštepoznat, svaki kolačar i pekar u Drezdenu ima svoj recept i daje mu neku svoju jedinstvenu notu.

Štutgart – tradicija vinogradarstva na moderan način

Štutgart (Foto: Stuttgart Marketing GmbH/ Julia Lassner, globusliebe.com & Jana Zieseniß, sonne-wolken.de)

Štutgart je izgrađen na jedinstvenoj lokaciji i smešten u dolini okruženoj zelenim, plodnim brdima. Takvo okruženje doprinelo je pravljenju i održavanju vinograda u samom srcu grada i pozicioniralo ga kao srce najvećeg vinskog regiona u Nemačkoj. Ovaj region obuhvata više od 4000 hektara vinograda, a na nekim mestima čak je moguće videti grozdove usred urbanih sredina.

U takvom okruženju može se uživati ne samo u tradicionalnim sortama vina, kao što su rizling, pino noar ili sovinjon blan, već i modernim varijantama. Mladi vinogradari nastavljaju porodičnu tradiciju, ali ujedno uvode varijetete u grožđe i razvijaju moderne tipove vina za one najzahtevnije ljubitelje ovog pića.

Ova „dolina vina“ tako pruža bezbroj mesta za uživanje u vinu, od modernih vinskih barova do prirodnih vidikovaca sa odličnim pogledom na okolinu. Jedno takvo mesto je i svetilište u Virtembergu sa natpisom „Ljubav nikad ne umire“, koje je kralj Vilhelm I napravio za svoju pokojnu ženu Katarinu. Tu se danas održavaju mnogi događaji, a mesto nudi prelep pogled na pejzaž Štutgarta i odličnu polaznu tačku za istraživanje okolnih vinograda.

Donja Saksonija – zanatski hleb i sveprisutna špargla

Valsrode (Foto: GNTB/Julia Nimke)

Jedna od najprisutnijih i najdugovečnijih gastronomskih tradicija u Nemačkoj je pravljenje hleba. Nemci godišnje pojedu najviše hleba po stanovniku u Evropi, oko 85 kilograma, a hleb se pravi u toliko varijanti da ih je teško izbrojati. Pored pravljenja hleba u velikim, modernim pekarama, tu je i umetnost zanatskog hleba, na koju su ponosni.

Jedno od mesta u kome se neguje princip zanatskog hleba je Valsrode, grad u kome pojedini pekari predstavljaju već četvrtu generaciju koja se time bavi. Tamo se može probati više od 20 vrsta hleba, a tajna njegovog ukusa nije samo u ljubavi, nego i u obraćanju pažnje na detalje i poštovanje celokupnog procesa pripreme.

Ova oblast u gastronomskom smislu prepoznatljiva je i po špargli, koja je glavna zvezda između aprila i juna. Ovo povrće gaji se u Nemačkoj već vekovima, a u Evropi ne postoji veći proizvođač od ove zemlje. Za to je zaslužan takozvani „put špargle“ koji se proteže na oko 750 kilometara, gde raste ova zdrava i ukusna namirnica.

Nemci je zovu „belim zlatom“ a to je zato što ima bogatu aromu, ali i puno vitamina, vlakana, proteina i minerala. U 19. veku verovalo se da špargla ima moć da izleči razne boljke i doktori su je često prepisivali kao deo terapije. Danas znamo da je zdrava i jedinstvenog ukusa, a u Nemačkoj se jede uz krompire i topljeni puter ili holandez sos.

Naslovni kolaž: Stuttgart Marketing GmbH/ Julia Lassner, globusliebe.com & Jana Zieseniß, sonne-wolken.de // GNTB/Julia Nimke

Najčitanije

Ko je supruga katarskog šeika? Ikona stila i prva savremena kraljica Istoka

Proteklih nekoliko dana ceo svet bruji o Svetskom prvenstvu u fudbalu, čijem je otvaranju prisustvovala i Moza bint Naser, žena…

Iznenadićete se šta muškarce čini srećnim: Na prvom mestu nije ni porodica, seks, a ni zdravlje

Definicija muževnosti sve više se udaljava od tradicionalnih, i po mišljenju mnogih, toksičnih normi. Nakon što je vekovima bila okarakterisana…

Severina pozirala u kupaćem 380 metara ispod mora i izgleda senzacionalno

Severina uživa u predivnom Jordanu, a nakon istraživanja pustinje, spustila se do Mrtvog mora gde je odlučila da na svojoj…

“Gde si lave”: Ibrahimović čestitao Đokoviću pobedu na srpskom

Čuveni Zlatan Ibrahimović, iliti za ostatak sveta Ibra, je u mnogo navrata iskazao poštovanje prema Đokoviću, pa i ne iznenađuje…

Prema jednom istraživanju ova 3 simptoma se javljaju mesec dana pre srčanog udara

Mesec dana uoči kobnog srčanog udara javljaju se tri simptoma, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u „The Lancet Public Health”. Naime, znaci upozorenja…

Koliko boja vidite na ovoj slici? Optička iluzija izazvala raspravu, neko vidi 20, a neko samo 3

Broj boja koji vidite najviše zavisi od ekrana uređaja s kog gledate sliku; bilo da je reč o smartfonu, prenosnom…

Najnovije - Promo

Vodič kroz Xiaomi Black Friday ponudu: evo gde možete da kupite svoje omiljene uređaje

Iskoristite popuste uz koje će praznici poraniti u vaš dom. Konačno je i kraj novembra, doba najvećih popusta u godini,…

Obrazovanje je budućnost

Zlatne medalje u našu zemlju ne donose samo sportisti. Da li ste znali da su učenici srednjih škola u Srbiji,…

Kako izabrati zimsku odeću i obuću na primeru nove WINTRO kolekcije

Potrebna ti je zimska garderoba koja će ti pružiti svakodnevnu fukncionalnost i adekvatnu zaštitu od nepovoljnih vremenskih uslova? Postoji neodlučnost…

Saundbar sa vizijom: Nova vizija zvuka

Stvoren s ambicijom da bude najsnažniji i najimerzivniji saundbar na svetu, Beosound Theatre je novo dostignuće danskog audio brenda Bang…

Shoppster vas poziva na nedelju italijanske kuhinje

Shoppster.rs, prva i najveća online i TV prodavnica u Srbiji, i ove godine će obradovati kupce novitetima i pogodnostima tokom…

Počinje Connect Shopping vikend!

SBB kompanija je saopštila da svi korisnici SBB usluga mogu od danas do nedelje 13. novembra da iskoriste specijalne akcije…