Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Eco-friendly gradovi Nemačke

Kao što smo već spomenuli u ovom tekstu, trendovi u putovanju se stalno menjaju, a jedan od najaktuelnijih je održivo putovanje. To uopšte nije nešto što ograničava putnike, već naprotiv, predstavlja odličan pokazatelj da je mnogima stalo do naše planete i da će se rado prilagoditi kako bi je što bolje sačuvali. Svako od nas može se voditi ovim principima, a i dalje uživati u lepim prizorima i nezaboravnim iskustvima koja će prepričavati celog života.

Da podsetimo, održivo putovanje je ono kod koga se vodi računa o zaštiti životne sredine, resursi se ne troše uludo i potencira se razvoj lokalne proizvodnje i domaće radinosti. Kako smo vam pokazali na primeru Nemačke, mogućnosti su razne i ne podrazumevaju samo obilazak prirodnih lepota, već mogu obuhvatiti i mnogo urbanije oblasti. Gradovi u ovoj zemlji podržavaju takozvani eco-friendly koncept od samog smeštaja, preko hrane, sve do aktivnosti koje su u ponudi. U nastavku smo izdvojili nekoliko reprezentativnih primera.

Bremen

Foto: GNTB/Francesco Carovillano

Ono što posetioci u ovoj oblasti ne smeju da zaobiđu je Klimahaus u Bremerhavenu, muzej posvećen klimatskim promenama i očuvanju prirodne sredine. Tamo možete poći na turu raznih mesta na Zemlji i saznati puno o biljnom i životinjskom svetu i ljudskom uticaju na okolinu. Sama građevina osmišljena je kao brod, dobija struju iz održivih izvora i posetiocima nude proizvode koji su u skladu sa principom fer trgovine.

Bremerhaven je inače sestrinski grad Bremenu, lučko naselje na mestu gde se reka Vezer uliva u Severno more. Oni zainteresovani za ribolov i istoriju ovog grada mogu puno saznati turom uz obalu i prodavnice, a tu je i zanimljivi zoološki vrt na vodi u kome možete videti foke, pingvine, polarne medvede i druge životinje.

Samo jezgro Bremena ima puno toga da ponudi, a ističe se prelepa arhitektura. On je treći na svetu po pristupačnosti biciklistima, što je još jedan način na koji se čuva životna sredina. Biciklistima je na raspolaganju besplatna aplikacija sa mapom i navigacijom do najvažnijih atrakcija. Grad se ponosi i organskim pijacama i proizvodima, a sve sa ciljem zdravijeg života u skladu sa prirodom.

Keln

Foto: GNTB/Francesco Carovillano

Keln je jedan veoma živ grad u kome se konstantno nešto dešava i koji je prepun pozitivne energije. Ovde svi vole da budu na ulicama, da se druže i svi su prihvaćeni, bez obzira na to odakle dolaze i kakvog su seksualnog opredeljenja. Tom druženju i uživanju na otvorenom pogoduje i činjenica da ima puno parkova i da se o zelenilu veoma vodi računa.

Ono što je takođe specifično za Keln je da lokalci vole da prave dvorišne rasprodaje, tako da se ne treba iznenaditi ukoliko naiđete na otvorene kapije i vrata i pozive da uđete. Bilo da su u pitanju stvari koje im više nisu potrebne ili proizvodi domaće radinosti, stanovnici ništa ne bacaju kako ne bi zagađivali okolinu, već se svemu traži nova namena. A tu su i brojne prodavnice sa drugim vrstama eco-friendly suvenira i poklona, tako da retko ko odavde odlazi praznih ruku.

Berlin

Foto: GNTB/Francesco Carovillano

Priča o zelenom i održivom životu i turizmu ne sme da zaobiđe Berlin, grad koji je tome posvećen svim srcem. Gradom dominira očuvano zelenilo i svi se ohrabruju da imaju zelene bašte ili učestvuju u društvenim projektima sađenja i održavanja biljaka. Kako bi se smanjilo zagađivanje, plastike skoro i da nema, a stanovnici kroz mnoge radionice uče kako da budu samoodrživi – i po pitanju hrane, i po pitanju odeće i nameštaja.

Bicikl je glavni način prevoza posle gradskog prevoza, a automobili, od kojih su mnogi električni, koriste se samo kada je nužno, pa i tada postoji opcija deljenja vožnje sa drugim ljudima koji idu u istom smeru. Kao grad u kome postoje mnoge supkulture, Berlin nije posvećen luksuzu, već skromnosti i doprinosu zajednici. Postoje mnoga mesta koja recikliraju odeću, dizajnerima je brza moda zakleti neprijatelj, a ljudi će radije kupiti nešto u second hand prodavnici nego podsticati suludo trošenje resursa.

Hamburg

Foto: GNTB/Francesco Carovillano

Za održivo putovanje i ponašanje potrebna je svest, a u Hamburgu je to prosto način života. Ovaj grad konstantno se nalazi među najzelenijim na svetu i smatra se jednim od pionira održivosti kao koncepta. To počinje od smeštaja, preko arhitekture pa sve do hrane i ostalih lokalnih proizvoda. Sve se pravi od lokalnih sastojaka, reciklaža je sveprisutna, a urbano zelenilo transformisalo je mnoga mesta u zelene oaze sa prelepim pogledom na grad.

Kroz grad se možete kretati biciklom, ali preporučujemo i turu rekom pomoću kanua ili solarnog brodića. U ovom gradu postoji prva održiva gradska karta u Nemačkoj, koja vam pomaže da otkrijete koji sve biznisi i pojedinci su se posvetili održivosti. To znači da ćete uživati u prelepim turama gradom, probati izvrsne kulinarske specijalitete i otići u kupovinu uz dodatni popust i svest da ste to učinili na eco-friendly način.

Frajburg

Foto: GNTB/Francesco Carovillano

Uprkos šarmantnom starom gradu, Frajburg je jedan od ekološki najosvešćenijih i najnaprednijih gradova u Nemačkoj. U njemu se primenjuju mnogi inovativni koncepti održivosti, pa se tako tu može videti prva kuća koja proizvodi više energije nego što troši (PlusEnergy koncept). Posetioci se mogu detaljno informisati o tom konceptu i usput razgledati prelepu univerzitetsku biblioteku i druge građevine koje su koncipirane sa budućnošću na umu.

U fokusu je i ekološka poljoprivreda, odnosno koncept lokalnih i održivih proizvoda. To se posebno vidi na pijacama i simpatičnim prodavnicama u starom delu grada, koje nude zanimljive i originalne proizvode. A s obzirom na to da je u blizini Švarcvald, priroda nudi izobilje sastojaka i puno prostora za uživanje u zelenilu i čistom vazduhu.

Naslovni kolaž: GNTB/Francesco Carovillano

Najčitanije

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Kikiriki, semenke, sport za zube: Ne skidaj delove, pucaću!

Juče sam, izašavši iz kuće, videla jedan prizor koji mi je uveselio čitav dan. Sasvim običan prizor, reklo bi se.…

Najnovije - Promo

Eco-friendly gradovi Nemačke

Kao što smo već spomenuli u ovom tekstu, trendovi u putovanju se stalno menjaju, a jedan od najaktuelnijih je održivo…

Nekoliko razloga zbog kojih je svet „flipnuo” za novim pametnim telefonima Galaxy Z Fold3 i Galaxy Z Flip3

Ukoliko se pitate zašto je ceo svet opčinjen novom Galaxy Z serijom pametnih telefona, odgovori slede u nastavku teksta. Uvereni…

Početak oktobra u znaku dobrih popusta u šoping centru Stadion

Sad kad su se đaci vratili u školske klupe i kada je počela nova školska godina, vraćamo se polako u…