Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šest skrivenih dragulja otvaranja Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu

AUTOR: CityMagazine 01 Sep, 2021
Šest skrivenih dragulja otvaranja Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu

Četiri dana otvaranja četvrtog Kaleidoskopa kulture biće održano od 2. do 5. septembra u Kreativnom distriktu u Novom Sadu, tokom kojih će se predstaviti eminentne evropske, ali i regionalne i nacionalne organizacije, kao što su Ars Elektronika, CGA konferencija, Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT, Madlenianum, Filmski festival Obnova, Akademija umetnosti Novi Sad, umetnici iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Švedske, Francuske…

Koji sve programi nas očekuju u kreativnom distriktu do kraja nedelje proverite na sajtu Kaleidoskopa kulture, a mi vam izdvajamo najzanimljivije, skrivene programe Kaleidoskopa, koje ne smete propustiti ovog vikenda!

Izložba stripom kroz Belgiju

Belgija okuplja veliki broj urednika, crtača i scenartista stripa. Od rubova Ardena do multikulturalne i dinamične prestonice, ova izložba publici otkriva Belgiju kroz devetu umetnost, po kojoj je poznata u celom svetu. Priče nekoliko generacija autora i autorki približavaju publici značajne istorijske događaje, poznate gradove i spomenike, pejzaže i kulturne tradicije. Trideset izabranih reprodukcija strip tabli ilustrovaće raznolikost strip albuma i njihovih autora, žanrova, stilova, epoha, ali i bogatstvo regiona. Izložba je otvorena od 2. do 5. septembra u Kulturnoj stanici Liman.

Otvoreni atelje Pere, Tadije i Borisa: Izložba Aleksandra Dimitrijevića, Aleksandra Denića i Milana Nešića

Atelje umetnika Tadije Janjičića, Petra Mirkovića i Borisa Lukića će ove godine ugostiti trojicu kolega – Aleksandra Dimitrijevića, Aleksandra Denića i Milana Nešića – koji će predstaviti svoje umetničke rukopise u slikarstvu. Otvaranjem svog ateljea za posetioce ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture, stvaraoci demistifikuju put nastanka umetničkog dela, kao i ambijent i okruženje koje ih inspiriše i stimuliše na upuštanje u kreativne procese. Izložba je otvorena od 2. do 5. septembra.

Skulptura Pustinjsko-polarni voz Gojka Dutine

Multimedijalna instalacija Novosađanina Gojka Dutina, koja nosi naziv Pustinjsko-polarni voz, jedna je od trideset projekata odabranih na konkursu za lokalne umetnike Kaleidoskopa kulture i biće izložena tokom sva četiri dana. Publika će skulpturu moći da pogleda u sklopu celodnevnog programa od 2. do 5. septembra u Gvožđari, u Kreativnom distriktu.

Avenija mimova Alekse Vujovića

Još jedan pobednik konkursa, Aleksa Vujović, publici Kaleidoskopa predstaviće fenomen mima (eng. meme) kroz tribinu, izložbu i kviz. Avenija mimova biće otvorena u petak, 3. septembra iza Kulturne stanice Liman u Kreativnom distriktu u 19 sati. Posle ocenjivanja mimova slede tribina u 20.00, kviz u 21.00, zatim humanitarna aukcija u 21.30 i na kraju di-džej nastup od 22 sata.

Mimovi su odraz generacije milenijalaca (kasnije i generacije Z), koji su popularizacijom interneta napravili novu vrstu grafičke i video umetnosti. Prvobitni mimovi su bili fotografije sa tekstom, a danas su poprimili mnogo širu formu. Mlađim generacijama mimovi predstavljaju način izražavanja kroz kulturu, zabavu, pa čak mogu biti protumačeni u informativnom smislu. Mimovi su postali deo kontrakulture.

Nastup novosadskih uličnih svirača

Autentični novosadski ulični svirači nastupiće u subotu, 4. septembra u 20 sati na trgu ispred Kulturne stanice Liman (Čil zoni) u Kreativnom distriktu. Ovim koncertom dobro poznatih savremenih novosadskih trubadura, koje srećemo na ulicama svaki dan, u fokus se stavlja njihov umetnički doprinos „Srpskoj Atini“, sa ciljem da se promeni svest sugrađana o marginalizovanim uličnim sviračima koji žive u našem gradu.

Performans Nestabilan Nikole Frezoa

Cirkuski umetnik Nikola Frezo izvešće 5. septembra u 18.30 časova na košarkaškom terenu iza domova, u Kreativnom distriktu, performans Nestabilan/Instable, u režiji poznatog reditelja savremenog cirkusa Kristofa Uismana. Nikolin talenat je 2016. godine primetio Kristof Uisman, pisac i režiser koji je prisustvovao projektima studenata Nacionalnog centra za cirkusku umetnost. Zaveden lakoćom izvođenja cirkuske umetnosti, Kristof Uisman poziva ga u svoju firmu Les Hommes penchés i tada se rađa njihova prva zajednička predstava Nestabilan, koju će novosadska publika premijerno gledati na četvrtom Kaleidoskopu kulture.

Nakon svečanog otvaranja, Kaleidoskop kulture nastavlja se narednih pet nedelja, tokom kojih će se, kroz pet umetnosti – arhitekturu, književnost, vizuelnu, primenjenu i izvođačku, programi realizovati širom Novog Sada sve do 8. oktobra. Više informacija o programima koji nas očekuju na zvaničnom sajtu Kaleidoskopa.

Najčitanije

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Kikiriki, semenke, sport za zube: Ne skidaj delove, pucaću!

Juče sam, izašavši iz kuće, videla jedan prizor koji mi je uveselio čitav dan. Sasvim običan prizor, reklo bi se.…

Najnovije - Promo

Eco-friendly gradovi Nemačke

Kao što smo već spomenuli u ovom tekstu, trendovi u putovanju se stalno menjaju, a jedan od najaktuelnijih je održivo…

Nekoliko razloga zbog kojih je svet „flipnuo” za novim pametnim telefonima Galaxy Z Fold3 i Galaxy Z Flip3

Ukoliko se pitate zašto je ceo svet opčinjen novom Galaxy Z serijom pametnih telefona, odgovori slede u nastavku teksta. Uvereni…

Početak oktobra u znaku dobrih popusta u šoping centru Stadion

Sad kad su se đaci vratili u školske klupe i kada je počela nova školska godina, vraćamo se polako u…