Amerikanac probao i uporedio hranu u srpskom i hrvatskom zatvoru: „Najčudnija stvar koju sam probao“
Amerikanac Džastis Rid već nekoliko godina živi na Balkanu, o čemu redovno snima i objavljuje na svojim društvenim mrežama. Tema njegovih videa neretko je i balkanska hrana, a sada se odlučio na jedan pomalo neuobičajen potez – isprobavanje hrane u balkanskim zatvorima.
Prvi zatvor (tačnije, zatvorski restoran) koji je obišao je Zabela u Požarevcu, u Srbiji, jer je, kako kaže, čuo da je tamo najbolja hrana. U ovom restoranu rade zatvorenici, a iako jelovnik nije bio na engleskom, Džastis se snašao i naručio nekoliko jela, prenosi Index.
„Podseća me na američki roštilj“
„Hleb veći od moje glave“, rekao je za lepinju koja je stigla prva, a prvo je probao vešalicu s povrćem i pomfritom. Jelo mu je bilo odlično, pa je nastavio s rebarcima, kajmakom, lukom i pečenim krompirom, za koji tvrdi da je najbolji koji je ikad probao.
@justus_reid How much do you think the bill was? #balkan #serbia #srbija ♬ original sound – Amerikanac
„Savršeno je, ovo me podseća na američki roštilj. Ovo bi bilo jako popularno u Americi“, rekao je, a zatim probao šopsku salatu i Karađorđevu šniclu punjenu kajmakom.
„Hrskava je, pečena, ukusna. I onda kažu da je američka hrana nezdrava“, rekao je dok je isprobavao ovu hranu, a nakon srpskog zatvora uputio se u Hrvatsku, tačnije u Lepoglavu.
„Najčudnija stvar koju sam probao“
Na početku videa rekao je da ima zadatak da pronađe najbolju zatvorsku hranu na Balkanu, a zatim je došao u restoran zatvora Lepoglava, gde je prvo naručio lepinje i šniclu u sosu s kroketima. „Izgleda kao palačinka s mesom, nisam nikad vidio ništa slično“, rekao je za ovu šniclu.
@justus_reid How much do you think the bill was? #balkan #croatia #hrvatska ♬ original sound – Amerikanac
Za to jelo je rekao da je najčudnija stvar koju je ikad probao, ali da jako dobra, a zatim je prvi put probao krokete, koje je nazvao malim krompirovim štapićima. „Tek sam sada počeo da živim“, rekao je kad ih je probao.
Sledeći je na meniju bio Banov odrezak s pečenim krumpirom, koji je, kako kaže, prepun mesa i čačkalica, a uporedio ga je s cordon bleu-om. Svideo mu se i sos uz koji je poslužen, kao i krompiri, a probao je i čašu vina koje takođe proizvode u zatvoru.
Zatim je na red stiglo jelo „Veseli Zagorac“, punjena šnicla u sosu od pečuraka s kroketima. I to jelo mu se svidelo, a video je zaključio rečenicom: „Trebalo bi češće da posećujem zatvore.“