“Balkanski doručak” je u trendu među Amerikancima na TikTok-u, ali ljudi s ovih prostora samo prevrću očima kad gledaju njihove snimke
Na TikTok-u je osvanuo novi trend, nazvan “Balkan breakfast” (balkanski doručak), koji je propisno naljutio mnoge Balkance.
Naime, TikTokeri, većinom iz Amerike, počeli su da objavljuju svoje verzije balkanskog doručka s neobičnim kombinacijama koje su tipični sastojci američkih doručaka, poput tosteva, jaja sa slaninom i avokada.
@missbedhead Trying out the Balkan Breakfast!! Why do you guys have SO many different flavors of ketchup though??? 🤣 #balkanbreakfast #balkan #balkanfood #easterneuropean #balkantiktok ♬ original sound – Michelle Brown
Umesto tipičnih balkanskih jela poput bureka ili gibanica, Amerikanci dele svoje verzije onoga što misle da je balkanski doručak, dodajući namirnice poput ajvara ili kajmaka u svaku kombinaciju i usput rade za ljude s ovih prostora neobične stvari, poput umakanja krastavca u ajvar.
@rox_as I could literally put ajvar on anything 🤯 #balkanbreakfast #balkan #breakfast #vegetales #meat #ajvar #rakja #rakia ♬ original sound – Chester
“Doslovno bih mogao jesti ajvar s bilo čim”, napisao je TikToker koji je isprobao trend, dok je druga TikTokerka upitala: “Zašto vi Balkanci imate toliko verzija kečapa?”
@lils_yi i would 100% eat this again but only cause the clean up was so easy
♬ original sound – lils
Trend razbesnio Balkance
Heštegovi poput #balkanbreakfast i #balkanfood preplavili su TikTok i izazvali burne reakcije TikTokera iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i drugih delova Balkana.
@prime_time_hauler Try it! #vegetables #balkanbreakfast #viral #foryoupage #mealprep #trendingvideo ♬ original sound – prime_time_hauler
“Ovo nije naš doručak!”, “Ovo nema veze s Balkanom. I mi ne jedemo kroasane za doručak”, “Zašto Amerikanci misle da jedemo ovo za doručak?”, “Jeste li ikad bili na Balkanu?”, neki su od komentara na popularnoj društvenoj mreži, prenosi Index.
Ipak, možda ne treba biti toliko prestrog. Hleb, sveže povrće (ili turšija), sir i eventualno nešto suhomesnato se zaista jedu za doručak u našim krajevima, posebno u ruralnim sredinama.
Većina nas je videla svog dedu ili oca, kako u 6 ujutru maže kajmak na lepinju, dok između zalogaja jede beli ili mlad luk i papriku, i na kraju sve zaliva rakijcom. No, u današnje vreme, kad se mora u kancelariju na posao, malo ko bira ovu kombinaciju za doručak, osim ako nisu praznici ili vikend.