Je l’ ukusan sendvič, botino? Probali smo Vučićev sendvič i ostale artikle sa ekstra sniženja
Sigurno smo svi svesni toga da je postalo dovoljno da dva ili tri puta nešto ili nekoga pomenete na javnim mestima, diskursu ili dijalogu da to odmah postane popularno ili makar nešto o čemu se priča. Danas, juče, ali i sutra, svi pričaju o parizeru. I to smo doživeli.
Sve je počelo na predsednikovoj konferenciji za štampu (kako očigledno ovde stvari i kreću) gde je saopšteno da će određeni broj artikla biti snižen. Nakon “kritike” u kojoj se mahom pominjalo da se ova sniženja koriste za jeftine političke poene, predsednik je okrenuo priču na svoju vodenicu u kojoj je rekao da su njegovi politički neistomišljenici protiv hrane običnog čoveka i kako će on lično, sa ministrima Malim i Momirevićem pojesti sendvič, zidarski, sa salamom i majonezom.
nije jeo 🙁 pic.twitter.com/veO1De5onW
— Radomir Martin™ (@radomir_martin) September 13, 2023
I tako je snimak pravljenja i konzumiranja zidarskog sendviča postala stvar o kojoj se priča, a kako ljudu generalno sve rade što vide na medijima, poželeli smo i mi da odemo do lokalne radnje u kojoj se nalaze te “bolje cene” i da zaista vidimo kakva je hrana koju nam je predsednik najavio u svom teleshop obraćanju.
A kad odete u radnju, čeka vas dobri stari “Dobro”, artikal pod kojim možete da kupite sve, od igle do lokomotive, a ovog puta, i pored generalno pristupačnih cena, imate još pristupačnije. Sve je onako kako je najavljeno. Jogust jeste 130 dinara, kafa jeste 89 dinara, a šampon, od koprive 79,99. Postavlja se pitanje samo kakavog kvaliteta je sve to priloženo. Krompir koji je na sniženju i košta 60 dinara, nije nešto za šta bi se prvo dohvatili, priznaćete kad vidite sliku.
Odmah da napomenomo da cilj ovih redova nije da omalovažava ni hranu, ni ljude koji će ovo kupovati. Većini Srbije ova hrana nije izbor, nego usud. Problem je što sa najvišeg vrha stiže reklama ovim artiklima u kojima nam se nameće da je ovo nešto čemu treba reklama, za šta svi treba da budemo ponosni kao i da svi to jedemo.
Tu se vraćamo na snimak predsednika i ministara kako jedu zidarski sendvič, koji je prvi dokaz da njih trojica ili nikad nisu pojeli tako nešto ili nisu jako, dugo, dugo, dugo pa još jedno dugo vremena jeli. Svako ko je skoro jeo takav sendvič zna da se u suvu četvrtinu hleba, kao što je hleb Sava, ne stavlja samo tri koluta parizera i onoliko malo majoneza. Nema tog jogurta koji će vam pomoći da što pre progutate tako suve komade sendviča.
Napunili smo korpu, crvenu, baš kao sa Vučićeve konfrencije i pošli kući da isprobamo Vučićev sendvič. Ideja je bila da se testira sve ono što je predsednik najavio, ali realno, u praksi je sve to drugačije. Većina danas odraslog sveta je na ovaj ili onaj način preživela devedesete, i znamo svi kakvog je ukusa parizer.
Postoji ona izreka da niko ne želi da zna šta ide u kobasice. Parizer je daleki rođak duguljaste mesne prerađevine, i kakav god da pojedete, uvek ima gori. Ovaj od 259 dinara za kilo je upravo takav. Rečima doktora iz Černobila, Not great, not terrible. Isto važi i za jogurt i majonez. Ono što je sigurno, moj pas neće biti gladan ovih dana.
Mleko nešto malo belje i ukusnije od obične vode, a što se tiče šampona, nažalost pogrešna osoboa se uhvatila za njega. U nedostatku kose, može da posluži kao gel za tužiranje. Sok od jabuke ne bih voleo da poslužim gostima sa decom kad dođu, dok špagete od 75 dinara nažalost nisu bile na rafu. Da li nisu stigle, ili su več bile raspodate ostaje misterija.
Od ove srede u DIS marketima možete pronaći tih 20 artikla koji su na sniženju. Naravno, kao i sve drugo, ovo je trend pojeftinjenja koji se kreće Evropom. Hrvati su već odgovorili za 360 artikala na sniženju, a najavljeno je još 1000 u skorije vreme.
Pad cena na artikle koji po difoltu i moraju biti jeftini nije priča od juče. Bogoljub Karić je svojevremeno imao svoju salatu u vreme kandidature za predsednika Srbije. Tomislav Nikolić je u periodu Srpske Radiklane Stranke obećavao hleb od tri dinara kad on dođe na vlast. Salama od 259 dinara je samo nastavak iste te priče, a svi znamo da su nastavci gotovo uvek gori od originala, ma kakav original u startu bio.