Mapa sa popularnim jelima Evrope se deli mrežama: Naše ćete pogoditi na keca, za hrvatsko u životu niste čuli
Svima omiljena internet stranica Terrible Maps, kojoj svi bez rezerve verujemo, iako se možda iza nje stoje tri tipa koju lupaju određene neproverene informacije, objavila je kartu najpopularnijih jela u Evropi.
Razlog zbog kojeg možemo ovog puta da im verujemo je da je prema novoj mapi najpopularnije jelo u Srbiji, naravno, pljeskavica. Što se tiče sus(j)edstva, najpopularnije jelo u Bosni i Hercegovini su ćevapi, dok je u Hrvatskoj popularno jelo međumurske kuhinje Meso ‘z tiblice.
Balkanaca nema u komentarima, ali je zato ostatak Evropljana pobesneo zbog navodno loših podataka za njihove zemlje.
O pljeskavici, gospodarici roštilja na ovim prostorima, sve znamo, i kad je dobra i kad je loša. Kao i o ćevapima. Hrvatsko jelo je mnogima nepoznanica. Meso ‘z tiblice nastalo je kao pametan način konzervisanja mesa. Vrhunski svinjski komadi se prvo posole, zatim kuvaju ili peku, a na kraju umaču u mast začinjenu lovorom i biberom u zrnu. Tako pripremljeno meso tradicionalno se čuvalo u drvenoj kutiji zvanoj tiblica, otkud i naziv.
Sa druge strane, Taste Atlas kaže da je najpopularnije jelo u Srbiji ipak pasulj, dok je “pljeka” na drugom mestu.