Jelovnik srpske svadbe sa početka 20. veka je hit na društvenim mrežama: Šta je braon šebrl, i otkud pomfrit i kečiga u majonezu
Jelovnik za svadbu danas je poprlično isti: finger food iliti meze, roštilj, pečenje i na kraju torta. Međutim nije bilo uvek tako.
Društvenim mrežama se deli pozivnica na venčanje iz 1905. godine, odnosno jelovnik sa istog, i ono što najviše fascinira je veliki izbor jela i namirnica.
Jelovnik iz 1905 , vjerovatno ćete primjetiti da se izraz "kava" koristio najnormalnije kao i mnogi drugi. pic.twitter.com/iyQwpkri2H
— finsam (@bicufin) December 19, 2023
Jelovnik na dan venčanja, 13. septembra 1905. godine
Kako kaže natpis gospodin i gospođa Nikola i Leposava Krstić su ponudili svojim svatovima širok spektar namirnica.
Od ladnih (bez h) jela imali su ajvar, sardine, šunku, puter. Od supa je tu bila ragu i braon šebrl. Riba je bila kečiga u majonezu i tartar sosu. Zatim imali smo i file sa pomfrtiom i karfiolom.
Pečenje je bilo ćureče, praseće i pileće, salata je bila mešovita, a pite sa jabukama, kao i voće i kava.
Prvo što upada u oči je braon šebrl, i mnogi su se upitali šta je to. U komentarima na društvenim mrežama smo dobili odgovor.
„To su vam kao dva trokutića od testa ispečenog kao biskvit koji se stavlja kao prilog za supu. Ne pitajte kako znam jer radim u austrijskoj kuhinji. Sva ta jela kod nas potiču iz Austro-ugarskog perioda, baš sam im skoro pričala o tome.“
Mnoge je zbunilo i to da pomfrit se nalazio na meniju početkom prošlog veka, sa imenom koji i danas koristimo, kao i da se kečiga služila sa majonezom.
Ipak, svi su saglasni da ne bi imali ništa protiv da ih neko venčanje sačeka sa ovakvim jelovnikom.