Tomas Edison je birao nove zaposlene na osnovu toga kako su jeli supu
Gde vidite sebe za pet godina? Ovo pitanje koje smo toliko puta čuli na razgovorima za posao nije preterano zanimalo Tomasa Edisona kada je odlučivao ko će od zainteresovanih kandidata raditi za njega. Umesto toga, on bi seo sa njima za sto za ručavanje, naručio supu i gledao kako je jedu.
Ovaj neobičan metod odabira zaposlenih ostavio je u čudu mnoge ljude kada ga je nedavno obelodanio istoričar Endru Martin. U tekstu koji je napisao o Edisonu, on je otkrio da je slavni pronalazač i biznismen uživao da vodi intervjue za posao sa potencijalnim zaposlenima, a ponekad bi proces izbora ljudi za svoju kompaniju i istraživačku laboratoriju vodio tako što bi kandidate odveo na ručak, naručio supu za njih i posmatrao da li će dodati so i biber u nju pre ili nakon što su je okusili.
U slučaju da su prvo probali supu, a tek onda je posolili i poberili, imali bi veće šanse da rade za Edisona od onih koji su prvo stavili začine, a tek onda okusili supu supe. Prema shvatanju poznatog američkog izumitelja, ove druge osobe su bile nesmotrenije i donosile su svoj sud pre nego što su imali uvid u sve činjenice. On je takođe smatrao da takvi kandidati nisu bili otvorenog uma i falila im je neophodna radoznalost za rad u njegovoj istraživačkoj laboratoriji.
Mada ovaj metod izbora kandidata za posao zvuči čudno, on je donekle u skladu sa jednom od filozofija koje se drže mnogi poslodavci, a to je da se više može saznati o potencijalnom zaposlenom testiranjem njihovih kompetencija u stvarnom svetu i postavljanjem odgovarajućih praktičnih zadataka nego slušanjem šta imaju da kažu o sebi. Nećemo vam otkriti nešto što već niste znali ako vam kažemo da kandidati za posao ponekad ne govore istinu na intervjuima za posao.
Izvor: Design Taxi
Izvor naslovne slike: Louis Bachrach (Bachrach Studio), restaurirao Michel Vuijlsteke / Wikimedia Commons