Imamo recept za jelo koje je Dejvida Bekama oduševilo na letovanju u Hrvatskoj
Dejvid Bekam ovih dana sa porodicom letuje u Hrvatskoj, a pored kupanja i sunčanja, ono što mu, po svoj prilici, naročito prija jeste i hrvatska kuhinja, te razni morski specijaliteti.
Kako prenosi index.hr, oni su porodično posetili jedan od restorana na ostvu Šipan, a bivši fudbaler na svom Instagram profilu podelio je fotografije jela koja su degustirali.
Kao što možete videti, na meniju su se našle razne morske delicije tipične za hrvatsku kuhinju poput kozica, dagnji, crnog i belog vina…
No, čini se da je Dejvida najviše oduševio slasni rižoto sa škampima, koji, moramo priznati, zaista izgleda odlično.
„Wow”, napisao je Bekam uz fotografiju na kojoj se nalazi upravo ovo jelo, ne krijući oduševljenje hranom u Hrvatskoj.
Iz tog razloga, u nastavku vam donosimo recept upravo za ovo jelo, uživajte!
Potrebno je (za 4 osobe):
- 300 g pirinča
- 300 g očišćenih repova škampa
- 100 ml mešavine maslinovog i suncokretovog ulja
- 40 g maslaca
- 3 češnja belog luka
- so
- mleveni crni biber
- 30 ml konjaka
- 150 ml belog vina
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Pirinač stavite da se kuva u slanu kipuću vodu. Skuvajte ga napola i ocedite. Deo tečnosti u kojoj se pirinač kuvao obavezno sačuvajte.
U širokom dubljem tiganju lagano zagrejte ulje, pa kratko propržite naseckani beli luk. Zatim dodajte oprane i osušene repove škampa. Posolite ih i blago prepržite, pa ih nakon kratkog dinstanja prelijte konjakom. Flambirajte, pa gasite zalivajući vinom.
Ostavite da proključa, a nakon toga umešajte pripremljeni pirinač, začine i kuvajte mešajući uz povremeno dolivanje tečnosti u kojoj se kuvao pirinač.
Pred kraj kuvanja umešajte slatku pavlaku, maslac i naseckani peršun, pa sve fino sjedinite.
Posluživanje
Rižoto sa škampima poslužite topao, a po želji pospite narendanim parmezanom.
Savet plus
Sirov pirinač možete dodati na prodinstane škampe pa onda nastaviti da ih krčkate uz dolivanje bujona od oklopa škampa. Prijatno!
Naslovna fotografija: GQ. EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA