“Zakažite svoj mamurluk”: Ovako je Entoni Bordejn govorio o piću
Entoni Bordejn bio je talentovan kuvar, pripovedač i autor koji je gotovo dve decenije gledaocima otkrivao kako se jede i živi u zemljama širom sveta. Bio je majstor svog zanata, pre svega u kuhinji, a potom i u medijima, a kroz svoje televizijske emisije i knjige pomogao je ljudima da drugačije razmišljaju o hrani, putovanjima i sebi.
Zalagao se za prava marginalizovanih grupa i vodio kampanju za sigurnije radne uslove radnika u ugostiteljstvu. S nama nije od 2018. godine, no rado ga se setimo kroz njegove emisije.
Index.hr izdvojio je za vas 15 najboljih citata Entonija Bordejna vezanih za uživanje u alkoholnim pićima.
Kako piti viski
“Po mom mišljenju, nekim jačim viskijima koristi dodatak malo vode, samo kako bi ih otvorila. Ali, uopšteno govoreći, viski radije pijem čist, osim kada se samo malo opuštam poslepodne. Ako planiram piti tri sata, onda da, mislim da može malo leda, ali samo kada je u pitanju jeftiniji viski.” – Supercall
“U savršenom svetu bih pre večere uz kamin popio ‘single malt’ viski, seo da uživam u finom obroku, popio malo vina, a zatim završio s još jednim viskijem.” – SC
O koktelima
“Mislim da je Negroni savršen koktel jer su to tri pića koja mi se baš ne sviđaju. Ne volim Campari, ne volim slatki vermut i naročito ne volim džin. Ali kada ih pomešate zajedno s malo pomorandžine kore… Priprema vas za večeru, na neki način vas čini gladnima. Nakon večere fino seda. Negroni je i aperitiv i dižestiv. Retko koje piće to može.” – Thirsty
“Jednom kada počnete pripremati koktele s vrhunskim viskijem, čini vam se da je to užasno rasipanje. Château Pétrus ne biste ulili u punč ili kuvali njim. Potpuno je besmisleno.” – SC
O pivu
“Moje omiljeno pivo je hladno pivo, posluženo brzo i uz minimalne komplikacije.” – Refinery29
“Ima nečeg sjajnog u popodnevnom piću. Potpuno sami za barom, pivo koje nije prehladno – čak i u ovom lažnom irskom pabu.” – citat iz knjige “Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook”
O mamurluku
“Zakažite svoj mamurluk. Probudite se što pre možete. Popijte hladnu Coca-Colu ili Pepsi. Popijte par aspirina. Popušite džoint. On će vam pomoći da razvijete apetit, a tada pojedite jako začinjenu hranu. Malo začinjenih ostataka, poput jučerašnje Kung Pao piletine bi bilo savršeno.” – Men’s Journal
O putovanjima
“Kada se bavite složenim organizovanjem prevoza, najbolje je napraviti pauzu uz hladno pivo i pustiti nekom drugom da to reši.” – iz Parts Unknown (Peru)
“Oni su u Rusiji profesionalci u tome, bez obzira na to koliko ste Jell-O šotova ili Jäger šutera popili na fakultetskim žurkama, bez obzira na to koliko vi mislite da ste dobar pijanac, ne zaboravite da Rusi… bilo koji Rus – može popiti puno više od vas.” – citat iz “A Cook’s Tour: Global Adventures in Extreme Cuisines”
“Ja lično bio bih savršeno srećan da završimo s tim i odjebemo do najbliže viseće ležaljke i velikog ledenog pića s kišobranom.” — iz No Reservations (Karibi)
O žaljenju
“Ako sam pio… bilo koje drugo piće, a u 11 sati uveče mi neko priđe s idejom da bi trebalo da popijemo tekilu, ovo je uvek važan trenutak… Ništa dobro iz ovoga neće proizaći.” – Refinery29
“Moje prvo iskustvo vezano za viski je bilo na koledžu. Srce mi je bilo slomljeno i bio sam jadan i na izmaku pameti. Dobio sam petinu Jack Danielsa i rešio celu stvar. Zatim sam sledeća dva dana proveo u kupaonici dok su mi noge virile iz kabine, padao u nesvest i budio se i opet padao u nesvest. Nije bilo lepo. Nisam se dopao prijateljima u domu, to vam mogu reći. Ipak sam tog dana naučio vrednu životnu lekciju.” – SC
O tome zašto ne morate biti stručnjak za viski da biste voleli viski
“Pijte puno lošeg viskija. Ne žurite, ne shvatajte to previše ozbiljno i uživajte. Bilo da se radi o sušiju ili viskiju. Ako pijete puno dobrog viskija i jedete puno dobrog sušija u svom životu, a onda probate odličan suši, dok naiđete na odličan suši, nadam se da ćete biti u poziciji da shvatite koliko je ogromna razlika između dobrog i odličnog.” – Harper’s Bazaar
“Čini li vas to srećnim? Iznenađuje li vas? Na isti način na koji ne trebate znati puno o vinu da bi vas vino usrećilo. Možete se naći za stolom ispijajući čašu i reći: ‘Bože, ovo je stvarno dobro.’ A neko će reći: ‘Pa ti imaš jako dobar ukus. To jebeno vino je vrlo skupo.'” – SC
O najboljoj vrsti bara
“Radije bih otišao u običan bar ili pab čiji mi se ambijent i atmosfera sviđaju i bio bih srećan da nađem dobar viski koji mi se sviđa – umesto da odem na mesto okruženo ljudima koji pišu beleške i sumiraju svoje utiske o piču. Želim biti okružen ljudima koji piju viski, uživaju u svojim životima i slušaju dobru muziku – ne nužno partijanerima u atmosferi gde svi jedni drugima bacaju kosku, već ugodnom okruženju. Viski bi trebalo da bude deo šire priče.” – Harper’s Bazaar
Izvor: Index.hr