Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako vizuelno proširiti usku prostoriju?

AUTOR: CityMagazine 16 May, 2021
Kako vizuelno proširiti usku prostoriju?

Sobe na duž predstavljaju izazov u enterijeru, jer se treba pobrinuti da svaki detalj bude na svom mestu. U suprotnom, pojedini uglovi bivaju prenatrpani, a drugi neiskorišćeni. Jedna od grešaka koju stanari i dekorateri prave jeste da ne iskoriste sav potencijal prostora, koji se može proširiti uz nekoliko trikova. Kao što pretpostavljate, upravo ovde ćete saznati šta možete da uradite po tom pitanju…

1. Akcenat na plafonu

Na jednostavan način pažnju možete preusmeriti na visinu, i tako bar na prvi pogled dobiti na prostranosti. Ovo je posebno zahvalno u onim stanovima koji imaju visoke plafone ili su pod kosinom, kao što možete videti na fotografiji ispod.

Courtesy of Jessica Helgerson

2. Ugradni nameštaj

Druga opcija u slučaju da prostoriji nedostaje širina jeste ugradni nameštaj. Na taj način omogućavate prostoru da diše, jer se bitne celine nalaze gotovo u sklopu zida. Osim toga, tu je još jedan trik, a to je da izaberete nameštaj koji je u istoj boji kao i zidovi, što će takođe učiniti da prostor deluje prostranije.

Courtesy of Jessica Helgerson

3. Ogledala

Sa ovim dekoraterskim trikom nema greške, pa ne čudi što se već toliko dugo primenjuje u enterijeru. Prva opcija podrazumeva da ogledala zauzmu veći deo zida, dok se u drugoj varijanti ogledala postavljaju sa obe strane prostorije za efekat beskonačnosti.

Courtesy of Jessica Helgerson

4. Pažljivo odabran nameštaj

Nekada, u želji da prostor učinimo lepšim, postignemo kontraefekat. U slučaju da je prostorija uska, izbegavajte višak detalja, a još više krupne komade nameštaja. Kada osmišljavate izgled prostora, imajte u vidu prolaze. Fotografija ispod je dobar primer ove teze.

Courtesy of Jessica Helgerson

5. Usmeravanje pažnje na jednu tačku

Još jedno od rešenja jeste predmet na dnu sobe, koji je dovoljno efektan, poput ove žute komode na fotografiji. Naravno, cilj je optička iluzija.

Courtesy of studio DB

6. Dezenirane tapete

Ukoliko se poslužite ovim trikom, važno je da obložite sve zidove, i tako uklonite granice među njima. Ukoliko imate mali ženski toalet u kući, znate šta vam je činiti.

Courtesy of studio DB

7. Celine

Da li ćete se odlučiti za dva odvojena kutka za sedenje, ili za jedan dnevni i jedan radni boravak, izbor je na vama. Sve dok ne zatrpavate prostor, na pravom ste putu.

Courtesy of Jessica Helgerson

Izvor: My Domaine