Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Saveti koji će vam pomoći ako ste ljubitelj kućnih biljaka

AUTOR: Isidora Spasić 22 Jul, 2021
Saveti koji će vam pomoći ako ste ljubitelj kućnih biljaka

Nije lako održavati kućne biljke. Da bi ostale sveže i negovane potrebno je dosta znanja. Ali, budite bez brige, jer će narednih 10 saveta pomoći da one opstanu na najbolji mogući način.

Koristite kafu kao đubrivo

Sledeći put kada popijete kafu, nemojte baciti talog i soc, već ih iskoristite kao đubrivo za vaše biljke. Kafa u sebi sadrži kiseline koje će dodatno pomoći da zemlja bude kvalitetna, ali i da bubice manje napadaju.

Foto: www.popsugar.com

Upotrebite šljunak za drenažu

U slučaju da niste sigurni koja količina vode je potrebna određenim biljkama, stavite šljunak i sitne kamenčiće na dno saksije, blizu korenja. Na taj način ono će biti zaštićeno od truljenja, i tako obezbediti duži život biljkama.

Foto: www.popsugar.com

Ne pomerajte biljke često

Pošto nađete idealno mesto za biljke, koje podrazumeva dovoljan upliv sunčeve svetlosti, gledajte da tamo i ostanu. Jer, ukoliko dobro cvetaju na jednom mestu, ne znači da će i na drugom.

Foto: www.popsugar.com

Iskoristite prokuvanu vodu

Voda sa česme zapravo i nije najbolja za zalivanje biljaka. Zato sledeći put kada budete kuvali jaja ili povrće, nemojte prosuti tu vodu, već pustite da se ohladi, pa je iskoristite za zalivanje. Na taj način će vaše biljke apsorbovati dodatne vitamine i minerale.

Foto: www.popsugar.com

Sprečite truljenje korena uz pomoć vodonik peroksida

Jedan od najvećih problema jeste preterano zalivanje biljaka, što dovodi do truljenja korena. Ako vidite da lišće počinje da žuti, to je jedan od znakova da nešto treba preduzeti. Dodajte vodonik peroksid u vodu za zalivanje, jer će on praviti mehuriće koji će biljci sprovesti kiseonik.

Foto: www.popsugar.com

Osmislite adekvatan način zalivanja

Kada odete na putovanje ili kada ste predugo odsutni, neko mora voditi računa o biljkama. Zbog toga su staklene kugle odlične jer se u njih sipa voda, pa se zabodu u saksiju. To omogućava da biljke apsorbuju tečnost postepeno.

Foto: www.popsugar.com

Obrišite prašinu sa lišća

Sledeći put kada budete brisali prašinu, obavezno je skinite i sa listova biljaka. Preko njih one „dišu” i upijaju kiseonik, pa ih prašina može sprečiti u tome. Nije loša ideja ni koristiti bocu sa raspršivačem, kako bi listovi bili dodatno čisti i hidrirani.

Foto: www.popsugar.com

Dodajte kocke leda u orhideje

Orhideje važe za biljke koje nije lako održavati. Razlog za to jeste što im je konstantno potrebna voda, ali u umerenim količinama. Dodavanje leda umesto zalivanja veoma će poslužiti, pošto će omogućiti postepenu ali kontinuiranu vlagu.

Foto: www.popsugar.com

Zasadite začinsko bilje od stabljika

Gajenje biljaka putem zasađivanja semena često može biti frustrirajuće, jer ne daje uvek očekivane rezultate. Umesto toga isecite stabljiku ili grančicu neke začinske biljke, pa je ubacite u teglu sa vodom. Kada pusti korenje spremna je da se zasadi.

Foto: www.popsugar.com

Pronađite adekvatnu zemlju

Vodite računa kada kupujete zemlju, jer svakoj biljci odgovara određeni tip. Na primer, za čuvarkuće i kaktuse neophodna je suvlja zemlja, dok drugim više prija ona gusta i meka. U svakom slučaju, istražite na vreme!

Foto: www.popsugar.com

Naslovna slika: www.popsugar.com