Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

7 načina da primenite švedski princip za sreću i balans u domu

AUTOR: CityMagazine 20 Jan, 2022
7 načina da primenite švedski princip za sreću i balans u domu

Na Skandinavce možemo da se ugledamo u raznim pogledima, a jedan od njih je i uređenje doma. Nisu bez razloga slike njihovih enterijera među najpopularnijim na Instagramu i sajtovima za uređenje doma. Ali, jedan princip se tu posebno izdvaja – lagom.

Reč lagom bi u slobodnom prevodu značila „taman koliko treba/dovoljno“. To je filozofija koja potencira balans u svim sferama života, a ukorenjena je u verovanju da je umerenost ključna za sreću. Poreklo vodi još iz doba Vikinga, konkretno od reči lag (u značenju „tim“) i fraze laget om („oko tima“) koja se koristila kada se rog pun medovine delio i punio tako da svako dobije jednak deo – ni premalo, ni previše.

Ceo princip zadržao se i hiljadu godina kasnije i za mnoge predstavlja vodilju u raznim sferama života. Kada je u pitanju uređenje enterijera, sve je popularniji u poslednje vreme i mnogi ga smatraju ključnim u popularnosti izgleda skandinavskih domova. A u nastavku saznajte 7 načina kako da i vi primenite ovaj princip.

Raščistite nered

Nered i gužva su potpuno suprotni onome čemu nas ovaj princip uči, tako da se prvo treba otarasiti viškova. To ne znači da treba da prodate sve stvari, već da utvrdite šta vam je korisno a šta samo zauzima prostor. Idite od sobe do sobe i proverite šta ima neku svrhu i donosi vam praktičnu korist ili radost u životu, a viškove uklonite.

Photo by Charlotte May from Pexels

Krenite od neutralne osnove

Da biste uspostavili balans na poju boja, počnite od neutralnije osnove, pa kasnije dodajte druge nijanse. Beli zidovi i nameštaj neutralne boje dobri su za početak, a kasnije možete uzeti šarene navlake za jastuke i okačiti lepe slike na zidove. To donosi mirniju atmosferu, ali i pruža mogućnost za kasniju zamenu palete boja bez potrebe da se cela prostorija radi ispočetka.

Birajte stvari za dom pažljivo

Kako ne biste došli u situaciju da u domu imate viškove, sve ono što kupite treba da bude pažljivo isplanirano i namenski. U kupovinu elemenata za dom ne ide se kada vam je dosadno ili kada ste tužni, već kada znate šta vam tačno treba. U redu je i pronaći nešto što želite, pa potom sačekati da bude na popustu.

Jedan zid obojite drugačije

Ukoliko vam jednolikost boja na zidovima ne prija, tu je mogućnost da jedan od njih okrečite u drugu boju kako bi imao poseban uticaj na prostor. To možete učiniti i posebnim tapetama samo za taj deo, ili drugim dekorativnim elementima. Znate da ste postigli željeni efekat ukoliko taj zid deluje personalizovano, ali ne i kao nešto preterano.

Photo by Rachel Claire from Pexels

Iskoristite zidove kao skladišni prostor

Svi imamo problema sa skladišnim prostorom, zato treba iskoristiti sve potencijale prostora. Jedan od načina je da iskoristite zidove pomoću polica, ormana ili drugih detalja koji se mogu okačiti na njih. Tu je i opcija visokih polica, od poda do plafona, koje mogu služiti kao mesto za odlaganje stvari, a ujedno i detalj koji razdvaja dva dela neke prostorije.

Iskoristite i polovne stvari

Ne mora sve da se svede na kupovinu novih stvari, tu su i stare kojima je dovoljan novi sloj farbe ili laka da ponovo zablistaju i budu korisni. Polovne stvari mogu uštedeti novac i smanjiti uticaj na životnu sredinu, a svejedno doprineti boljem izgledu prostora.

Stavite ono što volite na vidljivo mesto

Prostor u kome živite pre svega treba da vam prija i zato ono što volite u njemu ne treba da skrivate, već da istaknete. Bilo da su u pitanju knjige, biljke ili drage porodične fotografije, to treba da bude negde gde možete da ga vidite kako biste cenili vašu povezanost sa tim detaljem.

Izvor: Better Homes & Gardens

Naslovna fotografija: Taryn Elliott from Pexels

Najčitanije

Naučite da prihvatite poraz sledeći kineski princip

Ne pronaći sebe, ne znati svoju sudbinu, ne susresti svoju ljubav – ovi strahovi su na Internetu podrugljivo definisati kao…

Mala količina ove namirnice dnevno smiriće vam um

Hrana koju jedemo igra važnu ulogu u funkcionisanju našeg mozga i izbor namirnica može da bude dobra osnova u brizi…

Ovaj začin podstiče gubljene kilograma u predelu stomaka!

Ima začina koji povoljno deluju na masnoće, tako što ih suzbijaju sa određenih delova tela. Mi ćemo vam danas predstaviti…

10 manje poznatih činjenica o jagodama

Maj i jun vreme su za sočne, zrele jagode. No, pored ukusa, ove bobice su dragocene i u nutritivnom pogledu,…

Ova nedelja će biti odlična za osobe ovih horoskopskih znakova

Ako ste rođeni u nekom od sledeća tri horoskopska znaka, pred vama je nedelja u kojoj možete očekivati da će…

4 razloga zašto je šetnja bolja od kafe za povećanje energije

Kada nam nedostaje energije, volimo da posegnemo za kafom. Konzumiramo je odmah nakon što se probudimo, a i toku dana…

Najnovije - Stil

Kraljica Ranija zablistala u neobičnoj kreaciji

Jordan je 25. maja 1946. stekao nezavisnost od Britanskog Carstva. Od tada se svake godine ovaj datum obeležava različitim javnim…

Mlečnobeli nokti su novi letnji hit

Svaka sezona sa sobom donese nove trendove, a to se naročito odrazi na modu i lepotu. Ali činjenica je i…

Navike koje narušavaju kvalitet kose

Nakon posete salonu retko razmišljamo o tome da je učinak profesionalne nege sasvim moguće produžiti do narednog odlaska, a ne…

Words’N’Bags – torbe sa porukom

Ženska torba može da ponese, znaju to one koje ih nose, zaista svašta. No, uz sve to standardno (od ključeva…

Krema, losion, mleko ili ulje – šta je najbolje za negu tela?

Mnogi zanemaruju negu tela u u svakodnevnim ritualima, što nije dobro, jer su i koži tela potrebni redovna hidratacija i…

Da li su maske od bambusa zaista održive?

Lagan, otporan i fleksibilan, bambus se danas smatra ekološki održivim materijalom. Zasluga su za to, pre svega, odnosi njegova prilagodljivost…