Najraznovrsnija gastronomska manifestacija u zemlji, Belgrade Restaurant Show održava se po treći put za redom od 25. do 29. septembra, i obuhvata čitav niz događaja koji slave i promovišu gastronomsku kulturu.
Ove godine, Beograđane i njihove goste očekuje višednevni gastronomski spektakl, podeljen u tri segmenta: 5 dana restorana, gastronomsku konferenciju i festival Eat Belgrade 28. septembra u Silosima, i već tradicionalnu humanitarnu večeru 5 star Dinner u hotelu Square Nine zakazanu za 26. septembar gde će pet vrhunskih šefova iz najprestižnijih beogradskih restorana pripremati hranu za tačno 100 gostiju, a sav prihod od večere uplaćuje se Svratištu za decu ulice koje radi pri Centru za integraciju mladih.
Tačno 100 beogradskih restorana, od street food-a pa do restorana visoke kuhinje, nudi specijalno osmišljene menije po 30 odsto nižim cenama, a pohod na restorane trajaće pet dana, od 25. do 29. septembra.
Popusti na jelovnike počinju 25. septembra kada će 100 beogradskih restorana ponuditi specijalno kreirane menije po cenama koje su niže za najmanje 30 odsto od uobičajenih. To je prilika da gosti obiđu restorane i probaju reprezentativna jela po popularnijim cenama. Svi restorani učesnici imaju obeležja manifestacije istaknuta na svojim vratima, a menije sa kojim se predstavljaju možete naći na www.restaurantshow.rs gde će svako naći nešto po svom ukusu – od ćevapa, pljeskavica, burgera i falafela, do odležalih stejkova, fine dining delicija i
pravih napolitanskih pica. Na manifestaciji učestvuju i ugostitelji sa beogradskih „trendi“ pijaca, sve popularniji ruski lokali, splavovi, restorani koji neguju domaću, internacionalnu i različite svetske kuhinje…
Subota, 28. septembar od 11 časova u Silosima na Dorćolu – vreme je i mesto okupljanja na Beogradskoj gastronomskoj konferenciji, koja u grad dovodi zvezde globalne gastro scene.
Na EAT Belgrade stiže slavni Fausto Arigi, nekadašnji direktor Mišlenovog vodiča za Italiju koji je proveo 36 godina radeći u čuvenoj crvenoj knjizi i obišao više od devet hiljada restorana, a Hrvoje Petrić, izvanredni gastronom, iskusni kritičar i publicista održaće samostalno predavanje o visokoj gastronomiji u svetu. Goste očekuju i interesantni razgovori o srpskim tartufima, a jela sa tartufima pripremaće Nikola Stojaković šef kuhinje restorana Fleur de Sel. Mario Mandarić, šef čuvenog Noela, zagrebačkog restorana sa Mišlenovom zvezdom, pridružiće se ekipi sjajnih šefova na panelu pod nazivom Preko trnja do zvezda.
Kako se pravi autentična napolitana pokazaće Goran Abramović, svetski šampion u pravljenju pice i jedan od vlasnika Pietre, najbolje kotirane srpske picerije prema izboru Top 50 Pizza of The World. Sa bine će nas zabavljati i edukovati Krnji Istitut za kafansku pljeskavicu, a šou će voditi Slobodana Radete učestovati i čuveni Deki Ćevap.
Pripremljena je i revija gastronomskih filmova koju zatvara dokumentarac “Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain”.
Ulaznica za gastronomski festival ispred Silosa košta 1.000 dinara, a ulaznica za ceo program – festival, radionice, paneli i masterklasovi – staje 4.900 dinara. Ulaznice se kupuju na licu mesta.
Eat Belgrade održava se uz sponzorstvo kompanija METRO, IQOS, Comp Comerc i Telekom Srbija, a filmovi se prikazuju uz podršku kuće Taramount Film.
Kruna manifestacije Belgrade Restaurant Show je, kao i prethodne dve godine, humanitarna večera 5 Star Dinner. U pitanju je gala večera za tačno 100 gostiju, koju će pripremiti pet vrhunskih šefova iz naše zemlje. Večera ima humanitarni karakter, a celokupan prihod od ulaznica biće upućen u humanitarne svrhe, za Svratište za decu ulice koje radi u okviru Centra za integraciju mladih u Beogradu.
Ove godine, na ovoj jedinstvenoj fine dining večeri koja će se održati 26. septembra u restoranu The Square u hotelu Square Nine sa početkom u 19 časova predstaviće se David Šimunić (The Square), Jasmina Vukašinović (Jasmin a maslina) a Maslina), Marko Đerić (Langouste), Nikola Nikolić (Pretop) i Krsto Radović (Mandarina Cake Shop). Ovi kuvari će potpuno besplatno uložiti svoje vreme, znanje i trud i kao i svake godine napraviti večeru za pamćenje za koju se uvek traži stolica više.
Sponzori ove sjajne večere su kompanije Metro i Telekom Srbija.
Organizator manifestacije je magazin Vino & Fino uz podršku kompanija METRO i Telekom Srbija. Partneri manifestacije su Dimello kafa, Pretop Bread & Pastry, Taramount film, Square Nine Hotel Belgrade, Or Noir, Silosi, i Centar za integraciju mladih.