Loading Vodič

« Nazad na vodič

  • Ovaj događaj je prošao.

„Dani gruzijske kulture“ u Palati umetnosti Madlena

01.03.2023. @ 18:00 - 05.03.2023. @ 22:00

„Dani gruzijske kulture" u Palati umetnosti Madlena
Foto: Promo

U periodu od 1. do 5. marta u Palati umetnosti Madlena, po prvi put biće organizovana manifestacija „Dani gruzijske kulture“. Svećano otvaranje je zakazano za 1. mart, a izložba će biti otvorena za javnost od 2. do 5.marta.

Prijavite se za dolazak i razgledanje izloženih eksponata na adresu palataumetnostimadlena@zepter.rs i priključite se ovom izuzetnom kulturnom iskustvu.

Gruzisko polifono pevanje

Ima veoma cenjeno mesto u gruzijskoj kulturi. Višeglasno pevanje, na gruzijskom jeziku, sekularna je tradicija u zemlji čiji su jezik i kultura često bili ugnjetavani od strane osvajača.

U Gruziji postoje tri vrste polifonije: složena polifonija, koja je uobičajena u Svanetiju; polifoni dijalog preko bas-pozadine, koji preovladava u regionu Kaheti u istočnoj Gruziji, i suprotstavljena polifonija sa tri delimično improvizovana pevana dela, karakteristična za Zapadnu Gruziju. Upisana 2008. godine na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Gruzijsko pismo

Razvoj gruzijskog pisanog jezika proizveo je tri pisma – mrgvlovani, nushuri i mhedruli – koji su svi ostali u upotrebi i danas. Pisma koegzistiraju zahvaljujući svojim različitim kulturnim i društvenim funkcijama, odražavajući aspekt različitosti i identiteta Gruzije.

Sva tri pisma upisana su 2016. godine na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

„Dani gruzijske kulture" u Palati umetnosti Madlena
Foto: Promo

Gruzijske narodne igre

Varnice sa sablji i bodeža igrača koje lete preko scene. Ovde je sve stvarno: goruća strast, neverovatna brzina, preciznost i moć. Gruzijske narodne igre zadivljuju svojim sjajem, neverovatnom vatrom, raskošnim kostimima i preplitanjem istorije sa umetnošću. Pružaju neverovatno veliko zadovoljstvo i publici, i samim igračima.

Metoda pravljenja vina u kvevriju

Praktikuje se širom Gruzije, posebno u seoskim zajednicama gde se uzgajaju jedinstvene sorte grožđa. Kvevri je zemljana posuda u obliku jajeta koja se koristi za pravljenje, odležavanje i čuvanje vina. Tradicija vinarstva upotrebom kvevrija definiše stil života lokalnih zajednica i čini neodvojivi deo njihovog kulturnog identiteta i nasleđa. Upisana 2013. godine na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Informacije

Početak:
01.03.2023. @ 18:00
Kraj:
05.03.2023. @ 22:00
Event Categories:
, ,
Event Tags:
, ,

Lokacija

Palata umetnosti Madlena
Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 53
Beograd,Srbija
+ Google Map