Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Drugo izdanje Lakedance festivala nezavisnog američkog filma na Paliću

22.12.2022. - 24.12.2022.

RSD500,700

Festival nezavisnog američkog filma Lakedance Palić, biće održan po drugi put od 22. do 24. decembra u bioskopu Abazija na obali Palićkog jezera. Ove godine festival zatvara koncert alternativnog rok benda Repetitor, 24. decembra u 22h.

LAKEDANCE festival nezavisnog američkog filma Palić (Palic American Independent Film Festival – PAIFF) i ove godine publici donosi presek aktuelnih tokova i tendencija u savremenom američkom art filmu, čija popularnost kod svetske publike i kritike sve više raste poslednjih godina.

„Američka kinematografija je kamen temeljac amerčke pop-kulture, i pored muzike najpopularniji vid savremene umetnosti. Svaka generacija ima svoje nezavisne „filmske klasike”, pa smo u prilici da ponudimo publici najreferentniji presek savremene američke filmske scene na drugom Lakedance festivalu u bioskopu Abazija. Dođite da uživamo skupa u fantastičnoj selekciji filmova na ovogodišnjem izdanju Lakedance-a“, kaže Miroslav Mogorović direktor Lakedance festivala.

Festival otvara film Besprekorna soba (The Immaculate Room), psihološki triler reditelja i scenariste Mukunde Majkla Devila. Glavne uloge tumače Emil Hirš i Kejt Bosvort. Tajne i lični demoni izlaze na videlo kada naizgled savršen mladi par odluči da učestvuje u igri, takmičeći se za nagradu od 5 miliona dolara. Pravila igre su takva da njih dvoje ostaju izolovani u praznoj beloj sobi na 50 dana. Nema telefona, nema porodice – samo soba koja pokušava da slomi njihovu odlučnost.

Drugi film koji gledamo na početku festivala je film o radio novinaru koji kreće na putovanje kroz zemlju sa svojim malim sestrićem, Idemo idemo (C’mon C’mon). Film je režirao Majkl Mils, a u glavnoj ulozi je popularni Hoakin Finiks.

Drugog dana festivala biće prikazani filmovi Mona Liza i pomračenje meseca (Mona Lisa and the Blood Moon) rediteljke Ane Lili Amirpur. Radnja filma prati devojku sa neuobičajenim moćima koja beži iz mentalne ustanove kako bi sama nastavila svoj život u Nju Orleansu.

Drugo festivalsko veče nastavlja se projekcijom filma Šona Pena Dan zastave (Flag Day) koji je svetsku premijeru imao na prošlogodišnjem kanskom festivalu, a zatim je na programu komedija Sve u isto vreme (Everything Everywhere All at Once) u kome je starija kineska imigrantkinja uvučena u nezamislivu avanturu u kojoj sama pokušava da spasi svet istražujući paralelne univerzume u kojima se sreće sa životnim putanjama koje je mogla da vodi.

Poslednjeg dana ovogodišnjeg Lakedance festivala nezavisnog američkog filma Palić, biće prikazan akcioni triler Endrua Berda U jednom smeru (One Way) sa Kevinom Bejkonom u glavnoj ulozi. Kao posebna projekcija za kraj festivala prikazuje se film Kockar (The Card Counter) Pola Šredera sa Orkarom Ajzakom. Vilijam (Oskar Ajzak) je bivši vojni islednik koji živi ispod radara kao kockar sa niskim ulozima. Njegov život je uzdrman kada naiđe na Cirka, mladića koji želi da se osveti njihovom zajedničkom neprijatelju. Uz podršku misterioznog finansijera, Vilijam uvodi Cirka u krug kazina, ali otkriva da ga duhovi prošlosti neće tako lako osloboditi.

Umetnički direktor PAIFF Lakedance je I ove godine Nikolaj Nikitin, dugogodišnji selektor FEF Palić, što publici garantuje kvalitetan odabir festivalskih filmova.

Kako je uobičajeno za sve festivale u bioskopu Abazija, pored prilike da se pogledaju filmovi čiji se bioskopski život odvija bez velikih marketinških kampanja, publika na zatvaranju festivala može da uživa i u sjajnom koncertu. Ovom prilikom, 24. decembra sa početkom u 22h Lakedance festival zatvara koncert grupe Repetitor.

Repetitor je alternativni garažni rok/post-pank trio iz Beograda i bez sumnje jedna od najuzbudljivijih koncertnih atrakcija, ne samo u Srbiji i regionu već i čitave Evrope. Sa nebrojeno turneja za pojasom, Repetitor je svirao u klubovima i festivalskim binama u preko 20 zemalja Evrope, ali i u Rusiji i Kini (Sziget, Exit, Fusion Festival, Eurosonic, Pohoda, Europavox, Rock For People, Loftas, Stereoleto, INmusic, Waves Vienna, Botanique, Arsenal… su samo neki od mnogih festivala).

Sa svoja prva tri studijska albuma Sve što vidim je prvi put (Odličan Hrčak, 2008) Dobrodošli na okean (Moonlee Records, 2012) i Gde ćeš (Moonlee Records, 2016) Repetitor su osvajali top-liste i primali odlične kritike, ali su svoju reputaciju pre svega stekli fantastičnim energetski nabijenim koncertnim nastupima. Njihov četvrti studijski album Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji izašao je 20. novembra za Moonlee Records.

Festival se održava u bioskopu Abazija na Palićkom jezeru, a organizator je producentska kuća Art & Popcorn uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Program festivala biće objavljen narednih dana na društvenim mrežama Lakedance festivala americkof filma Palić i bioskopa Abazija.

Naslovna fotografija: Promo

Informacije

Početak:
22.12.2022.
Kraj:
24.12.2022.
Cena
RSD500,700
Event Category:
Event Tags:
, , ,

Lokacija

Bioskop Abazija
PalićSrbija+ Google Map