Loading Vodič

« Nazad na vodič

  • Ovaj događaj je prošao.

„Drvo života“ // UK Parobrod // 17.06.

17.06. @ 19:00 - 27.06. @ 22:00

"Drvo života" // UK Parobrod // 17.06.
Foto: Promo

Izložba slika, crteža i dekorisanih predmeta „Drvo života“ biće otvorena u ponedeljak, 17. juna u 19 časova u klavir holu Ustanove kulture „Parobrod“.

Izložba će posetiocima približiti petrikivsko slikarstvo, ukrajinsku dekorativnu narodu umetnost oslikavanja domova i predmeta za domaćinstvo, koja je deo UNESCO kulturne baštine čovečanstva.

Umetnička dela koja će biti izložena – slike, crteži, oslikani tanjiri, drvena jaja i kutije, radovi su polaznika radionice petrikivskog slikarstva koju od juna 2022. godine u Beogradu vodi Natalija Trohimec, kustoskinja izložbe.

Natalija je sa decom došla iz Ukrajine i u Srbiji uživa privremenu zaštitu. Po zanimanju je lekarka, klinička psihološkinja sa najviše iskustva u radu sa decom. Pored diplome Nacionalnog medicinskog univerziteta Bogomolec u Kijevu, magistrirala je biologiju na Biološkom fakultetu u Zaporožju.

U slobodno vreme slika i organizuje radionice petrikivskog slikarstva, prenoseći svoja znanja deci i odraslima iz Ukrajine, kao i deci iz Srbije.

„Petrikivsko slikarstvo nastalo je u domovima, u kojim su svakog proleća oslikavani zidovi spolja, a uvek kada zatreba i zidovi unutar kuće“, kaže Natalija, i dodaje:

„Drvo života, po kojem je izložba dobila ime, jedan je od najvažnijih simbola u petrikivskom slikarstvu, koji je zastupljen u velikom broju radova koje će posetioci moći da vide. Ono ujedno predstavlja i ideju uređenja sveta. U svakom drvetu života, osim cveća nalaze se i životinje kao što su jelen ili petao, koje simbolizuju snagu života, ili fantastične ptice, koje predstavljaju naše želje.“

Izložba će biti otvorena za posetioce do 28. juna 2024. godine.

Informacije

Početak:
17.06. @ 19:00
Kraj:
27.06. @ 22:00
Event Category:
Web stranica:
https://www.facebook.com/events/2716391808526768

Lokacija

UK Parobrod
Kapetan Mišina 6a
Beograd, 11000 Srbija
+ Google Map
Phone
011 4142163

Moda i lepota

Pratite City

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.