Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Dvadeset pet godina Madlenianuma uz Operu „Turandot“

26.01. @ 19:30

Foto: Zoran Škrbić i Željko Jovanović/Promo

Dan Madlenianuma ćemo kao i svake godine proslaviti 26. januara od 19.30 časova uz našu poslednju predstavljenu premijeru, ovog puta u koprodukciju sa Narodnim pozorištem u Beogradu, operu Đakoma Pučinija Turandot, prisećajući se i prve premijere održane na našoj sceni, opere „Tajni brak“. Kao i tada 1999. godine na sceni je Jasmina Trumbetaš Petrović, ovog puta kao princeza Turandot, dok će svoj debi u ulozi Kalafa imati Nikola Kitanovski, a baletsku rolu Dušu princeze Lou-Ling tumačiće Olga Olćan.

U poslednjih pet godina smo pre svega uspostavili čvrstu saradnju sa Narodnim pozorištem u Beogradu, sa kojim smo ostvarili 3 uspešne operske koprodukcije i jednu baletsku; nastavili smo saradnju sa Operom Sankt Peterburga koja je postala stalni gost na našoj sceni sa svojim čudesnim operskim vizijama i uz vrhunski ansambl i nisu odustali od gostovanja ni u vreme korone.

Nastavili smo uspešnu saradnju sa Novom beogradskom operom, postavljajući na našu scenu barokne opere, uspostavili smo blisku saradnju sa Narodnim pozorištem iz Niša, novosadskim Pozorištem mladih i subotičkim Narodnim pozorištem, razmenjujući sa njima predstave. Pojačali smo međunarodnu saradnju, uspostavivši saradnju sa beloruskim pozorištima i njihove ansamble ugostili dva puta, a jednom smo i mi gostovali kod njih sa dramom „Dolce vita“.

Nastavili smo saradnju sa Temišvarskom operom, koja je imala itekako zapaženo gostovanje prošle sezone sa operom Toska, a mi ćemo uzvratiti ove sezone sa operetom „Pariski život“. Naše predstave su uspešno gostovale po inostranstvu – balet „Hazarski rečnik“ je stigao do Južne Amerike. Pojačali smo svoje prisustvo na značajnim festivalima kako u zemlji, tako i u inostranstvu, i sa mnogih od njih doneli nagrade.

Na naše obe scene smo postavili nikad izvođene komade kod nas, uz dramatizaciju kultnih romana, poput „Nane“ Emila Zole. U poslednjih pet godina premijerno smo izveli: 5 opera, 2 operete, 1 mjuzikl, 2 baleta, 12 drama, od toga 7 na Velikoj sceni i 5 na Maloj sceni, kao i 2 muzičko-scenska koncerta. Slavljenički smo na kraju prošle sezone proslavili 100-to izvođenje mjuzikla Jadnici.

Zahvaljujući Madlenianumu, na beogradsku scenu su se vratili naš čuveni tenor Zoran Todorović i bariton Željko Lučić, koji su održali maestralne koncerte otvarajući 23. i 24. sezonu Madlenianuma. Na našoj sceni je usred pandemije korone nastupala jedna Marija Guljegina, operska diva zavidne svetske karijere, ali i naša Ksenija Janković koja je ostvarila uspešnu inostranu karijeru, a sve u okviru bliske saradnje sa CEBEF-om, u okviru BEMUS-a.

Sa naše scene kao mladi i talentovani umetnici u svet su otišli operski pevači: Sava Vemić, Marko Pantelić, Aleksandra Jovanović… Nadamo se njihovom povratku u naše produkcije.

U četvrtak, 26. januara od 19.30 na našoj sceni će ponovo zaigrati opera „Turandot“, mladog i talentovanog reditelja Maria Pavla del Monaka i pod dirigentskom palicom Stefana Romanija. Predstava je posle svoje dve premijere pobrala pozitivne kritike stručne javnosti i oduševljenje publike.

U naslovnoj ulozi će pevati Jasmina Trumbetaš Petrović, u veoma zahtevnoj ulozi za dramski sporan. Podsetimo se naslova koje je Jasmina Trumbetaš pevala u Madlenianumu: „Tajni brak“, „Dve udovice“, „Cosi fan tutte“, „Madam Baterflaj“ i u koprodukciji sa NP „Manon Lesko“. Nasuprot nje „pučinijevski poetična“ i lirski nežnija robinja Liu će biti Snežana Savičić Sekulić, koja je svoju prvu opersku ulogu imala baš na našoj sceni kao jedna od dve udovice Karolina, da bi uspešno i upečatljivo nastupala i u klasičnim i modernim operama poput: „Hofmanove priče“, „Anželika“, „Don Đovani“, pa i u jednoj savremenoj operi domaćeg autora „Mandragola“.

Ovog puta kao princ Kalaf nastupiće Nikola Kitanovski, koga smo imali prilike na našoj sceni da gledamo u obnovljenoj operi „Pajaci“. U zanimljivim ulogama slugu Pinga i Panga nastupaju Vladimir Andrić i Darko Đorđević, koje svi pamtimo iz opera: „Travijata“, „Madam Baterflaj“, „Mandragola“ i „Manon Lesko“, dok je Darko Đorđević nastupao i u „Hofmanovim pričama“, a Vladimir Andrić i u operama „Mudrica“, „Rita“, „Anželika“, ali i u mjuziklu „Jadnici“, a naša publika ga može gledati i u opereti „Pariski život“.

U februaru mesecu nas očekuje poseta Sankt Peterburgu, na poziv njihovog sekretarijata za kulturu zbog čvršće saradnje između naše dve kulture. Sanktpeterburžani žele da uzvrate gostoprimstvo koje je naše pozorište pružilo njihovom ansamblu, uz želju da i naš ansambl igra predstave kod njih.

U martu mesecu nas očekuju i nova gostovanja, drama „Žanka“ gostuje u Beču, a „Kazanova protiv Don Žuana“ i „Da krenemo ispočetka“ u Novom Sadu. Povodom jubileja direktorka drame Ana Radivojević Zdravković je izjavila: „Gospođa Madlena Zepter svojom misijom u srpskom teatru pokazuje kako treba činiti za svoje bližnje, za svoj narod. Njeno pozorište se najpre definiše kako mesto na kojem se stvaraju predstave posle čijeg gledanja ćemo postati bolji ljudi.“

Uvek smo se osvrtali ka publici. Posle on-line prodaje, novina u našem pozorištu su i vrednosni vaučeri. Sada svojim voljenima ili klijentima možete pokloniti pravi ugođaj, gde oni sami biraju predstavu i termin koji im odgovara.

Vaučeri u vrednosti od 3.000, 2.800 i 2.400 su podeljeni u odnosu na žanr i vrstu scene i važe za dve osobe. Mogu se iskoristiti do kraja ove sezone i vrednosni kod koji je istaknut na vaučeru lako se može zameniti za karte on-line ili na blagajnama u Zemunu i Beogradu.

Informacije

Datum:
26.01.
Vreme:
19:30
Event Category:
Event Tags:
, , ,
Web stranica:
https://operatheatremadlenianum.com/25-godina-pregnuca-i-uspeha

Lokacija

Madlenianum
Glavna 32
Beograd,Srbija
+ Google Map