Loading Vodič

« Nazad na vodič

  • Ovaj događaj je prošao.

Festival nauke pod sloganom „NOVO DOBA“ od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu

04.05.2023. @ 08:00 - 06.05.2023. @ 17:00

Festival nauke pod sloganom „NOVO DOBA“ od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu
Fotografija: Oksana Toskić, Festival nauke

Šesnaesti Festival nauke pod sloganom „Novo doba“ održaće će se od 4. do 6. maja u svom prepoznatljivom formatu, na Beogradskom sajmu u Halama 3 i 3a, na više od 6.000 m2.

Ovogodišnji Festival nauke ugostiće više od 800 učesnika iz Srbije i inostranstva, koji će u okviru četiri programske celine zaljubljenicima u nauku predstaviti više od 170 zanimljivih naučnih programa. Za sve zainteresovane osnovne i srednje škole u Srbiji otvorene su prijave za organizovane posete Festivalu.

U Zoni interaktivnih postavki u Hali 3, svoje programe predstaviće 38 domaćih naučnih i obrazovnih institucija. Ovaj programski segment namenjen je publici svih uzrasta, posebno onima koji žele da iskuse naučna dostignuća iz prve ruke, kroz ponuđene interaktivne sadržaje.

Učenici srednjih škola imaće posebnu priliku da se na Festivalu nauke u direktnom kontaktu upoznaju sa načinom rada visokoobrazovnih institucija. Pružiće im se prilika da na licu mesta vide kako izgleda nastava, kako studenti vežbaju, a pažnja će biti usmerena na usvajanje konkretnih i praktičnih znanja.

Festival nauke pod sloganom „NOVO DOBA“ od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu
Foto: Oskana Toskić

Jedna od atraktivnih interaktivnih postavki nosi naziv „Pokreni se – eksperimenti sa Milanom“ po ugledu na istoimenu emisiju „Pokreni se“ – vikend jutarnji program koji vodi Danilo Mašojević na televiziji Nova. U ovoj emisiji do sada je izvedeno stotine malih (i velikih) eksperimenata objašnjavajući prirodne zakone na kojima počiva naš svet. Sigurni smo da će i ovaj put jedan jako čudni kofer, vakuum pumpa, viršle, ping pong loptice, duvač lišća, kugla za kuglanje, kompresor – i sve ostalo što na prvi pogled deluje da je sasvim slučajno završilo na „Pokreni se“ postavci, izmamiti bar nekoliko uzvika oduševljenja iz publike.

Naučno-fantastična bina u Hali 3a, donosi pred publiku 21 atraktivan nastup domaćih naučnika i gostiju iz Francuske, Švedske, Estonije, Češke i Slovenije. U ovom šou programu akcenat je na zabavnoj strani nauke i vizualnom spektaklu koji ostavlja bez daha.

U Ekspertinejdžeri zoni, ove godine učestvuje 108 tinejdžera iz više gradova u Srbiji, u 11 različitih programa. Ovi mladi naučnici i svojevrsni ambasadori nauke predstaviće svoja dostignuća i znanja stečena tokom školskih časova i vannastavnih aktivnosti, kroz niz naučnih izazova u kojima će pretežno obrađivati teme iz ekologije, geografije, astrofizike i hemije.

Mala zona, posvećena je deci uzrasta od 5. do 11. godine i obuhvatiće devet postavki iz Srbije, Austrije i Švedske – od programiranja za najmlađe do naučne kuhinje i jednostavnih eksperimenata iz fizike i hemije. Ovim programom festival podstiče decu da se već od najranijih godina zaljube u nauku, razvijajući radoznalost i kreativnost kroz interesantne programe prilagođene njihovom uzrastu.

Tema ovogodišnjeg Festivala nauke je NOVO DOBA koje nam je ubrzano došlo zahvaljujući svetskoj pandemiji. Festival ovim sloganom želi da ukaže na promene koje su nam se dogodile tokom godina izolacije – na percepciju sveta oko nas, a najviše nauke i naučnih dostignuća.

Izborom teme želimo da ukažemo na promene koje su nam se desile tokom godina izolacije, na percepciju sveta oko nas, a najviše na naučna dostignuća koja su nam pomogla da taj period prevaziđemo“, objašnjava osnivačica festivala Ana Petrović. „Na polju nauke, na svim frontovima, desile su se inovacije koje su promenile način na koji doživljavamo svet oko nas. Održivi razvoj postao je prioritet čovečanstva, pa se postavlja pitanje da li smo dovoljno spremni za novu budućnost i kako nauka može da nam pomogne u svemu tome.“

 Festival je podržala  Nacionalna Geografija kao podrška Ekspertinejdžeri zone. Međunarodni program su pomogli Francuski Institut u Srbiji i Austrijski kulturni forum. Festival nauke se posle više od dve godine ponovo vraća na Beogradski Sajam koji je jedan od pokrovitelja, uz Ministarstvo prosvete.

Informacije

Početak:
04.05.2023. @ 08:00
Kraj:
06.05.2023. @ 17:00
Event Category:
Event Tags:
, ,

Lokacija

Beogradski sajam
Bulevar vojvode Mišića 14
Beograd, Srbija
+ Google Map

Moda i lepota

Pratite City

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.