Loading Vodič

« Nazad na vodič

  • Ovaj događaj je prošao.

Izložba „Retrospektiva jednog sna“ Tatjane Mitić u UK Parobrod

20.05.2023. @ 20:00 - 25.05.2023. @ 20:00

Besplatno
Izložba „Retrospektiva jednog sna" Tatjane Mitić u UK Parobrod
Foto: Promo

U subotu, 20. maja u 20 časova, u UK Parobrod biće otvorena Retrospektiva jednog sna Tatjane Mitić.

Izložba predstavlja osvrtanje na celokupno stvaralaštvo umetnice Tatjane Mitić. Tokom svog razvojnog puta, umetnica prolazi kroz različite slikarske faze, tragajući za specifičnim, osobenim likovnim izrazom. Polazeći od osnovnih boja: crvene, plave i žute, umetnica nastoji da prikaže svet pun životne radosti, snage, lepote.

U svojim radovima dosta promišlja o budističkoj filozofiji i o konceptu feng šuia, u čemu pronalazi inspiraciju, i čije elemente na svojevrstan način inkorporira u radove. Ovi elementi, kao i vibrantne boje primenjene na slici govore o životu koji buja, navire.

Posmatrajući život kroz prizmu istočnjačke filozofske misli, Tatjana je menjala i razvijala sopstveni umetnički senzibilitet, stvarajući radove koji imaju meditativni karakter. Pored toga, umetnica se u svojim radovima bavi i pitanjem identiteta, pokušavajući da da odgovor na osnovna pitanja: ko smo, odakle dolazimo i šta je to što se krije iza naše pojavnosti?

Radovi kao što su: „Ples duša“, „Majka“, „Porodica“, „Pod maskom“, govore nam o dubokoj introspekciji, ali i o pripadništvu i načinu samoprikazivanja. Pitanje identiteta je esencijalno i zajedničko svim ljudima, ono nas tera da se konstantno preispitujemo, usavršavamo i negujemo suštinu našeg bića.

Važan segment Tatjaninog stvaralaštva čine radovi sa motivom životinja, bilo da ih slika naturalistički ili je njihova pojavnost satkana od različitih predmeta i fragmenata koji se međusobno prepliću. Kljun i rog u njenim radovima predstavljaju simbol snage i postojanosti. Neretko Tatjana slika životinje antropomorfno, oblačeći ih u odela i dodeljujući im ljudske karakteristike.

Oslobađajući svoju imaginaciju bojom, umetnica stvara dinamične kompozicije, koje uspostavljaju snažan kontakt sa posmatračem.

Jovana Popović, istoričarka umetnosti

Informacije

Početak:
20.05.2023. @ 20:00
Kraj:
25.05.2023. @ 20:00
Cena
Besplatno
Event Category:
Event Tags:
, ,

Lokacija

UK Parobrod
Kapetan Mišina 6a
Beograd, 11000 Srbija
+ Google Map
Phone
011 4142163

Moda i lepota

Pratite City

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.