Loading Vodič

« Nazad na vodič

  • Ovaj događaj je prošao.

Naučna konferencija „Methods in mobile EEG“ u septembru u Beogradu

14.09.2023. @ 08:00 - 15.09.2023. @ 17:00

Naučna konferencija „Methods in mobile EEG" u septembru u Beogradu
Foto: Promo

Renomirani svetski neuronaučnici dolaze u Beograd u septembru na Konferenciju Methods in mobile EEG u organizaciji srpske kompanije mBrainTrain, koja je napravila prvi komercijalni mobilni EEG uređaj za naučna istraživanja.

Konferencija traje dva dana i predstavlja razmenu ideja i inovacija kroz panel diskusije, premijere novih proizvoda i izlaganja govornika o najnovijim dostignućima iz oblasti neuronauke i trendovima u razvoju mobilnih EEG uređaja, algoritama i metoda.

Neka od značajnih imena govornika su: Ttzyy Ping, UCSD, National Tsing Hua Iniversity, Fabien Lotte, istraživački direktor Inria Centra na Bordo univerzitetu u Francuskoj, Agatha Lenartowicz, UCLA, Makoto Miyakoshi, profesor u Dečijoj bolnici Cincinnati, Frédéric Dehais redovni profesor na ISAE-SUPAERO…

„Beograd će ugostiti značajna imena neuronauke i dva dana biti jedino mesto na svetu u kome se susreću trenutno vodeći naučnici iz ove oblasti“, kaže Ivan Gligorijević, direktor firme mBrainTrain, koja punu deceniju pravi najmodernije minijaturizovane mobilne EEG uređaje, što omogućava istraživačima da prošire opseg praćenja funkcionisanja mozga.

Naučna konferencija „Methods in mobile EEG" u septembru u Beogradu
Foto: Promo

Duže od pola veka snimanja mozga odvijala su se isključivo u kontrolisanim laboratorijskim uslovima. Takva istraživanja nisu omogućavala praćenje funkcionisanja zdravog mozga u svakodnevnom okruženju.

Praćenje i beleženje moždanih talasa pomoću minijaturnih uređaja u životnim situacijama, omogućava da se mnogo brže i jednostavnije otkrije način funkcionisanja zdravog ljudskog mozga.

A to vodi ka razumevanju kako naš mozak reaguje na različite svakodnevne stimuluse, i kako svoje mentalne kapacitete da koristimo na način koji vodi zdravijem i produktivnijem životu.

Konferencija Methods in mobile EEG drugo je po redu okupljanje zajednice neuronaučnika u Beogradu. Prvo je organizovano 2019. godine, i bilo je izuzetno posećeno i uspešno po utiscima učesnika. Iako zamišljena kao dvogodišnji događaj, naredni planiran za 2021. godinu nije održan zbog svetske pandemije korona virusa.

Ovogodišnja Konferencija započeće 14. 9. 2023. godine prijemom koji organizuje predsednik akademije nauka Vladimir Kostić u Akademiji nauka. Naredna dva dana, Konferencija se održava u hotelu Metropol i svi prisutni će moći da učestvuju na panelima, radionicama, predavanjima kao i druženjima i zabavnim sadržajima.

Naučna konferencija „Methods in mobile EEG" u septembru u Beogradu
Foto: Promo

„Napravili smo mobilni EEG uređaj koji uveliko koriste brojni istraživači u svetu i sve bliže smo ostvarenju naše misije da moždanu aktivnost pratimo na sličan način kao što pratimo rad srca na pametnim satovima. Povezivanje čoveka i mašina može da poboljša kvalitet života. Ako mašine i šire gledano, povezani elektronski svet oko nas – može da razume kontekst i naše trenutno mentalno stanje, naše potrebe i mogućnosti, onda bi to rasteretilo čoveka mnogih nepotrebnih poslova i stresa koji posledično dolazi. Mogli bi da dobijemo preporuku za film ili muziku a da ne razmišljamo šta bi gledali i slušali; u industriji bi sarađivali sa modernim robotima na bezbedan i brz način; dobijali bi pravovremene zdravstvene preporuke i upozorenja – i znali bismo kada smo pod prevelikim naporom i šta da uradimo da bi bili mentalno zdraviji“, kaže Ivan Gligorijević.

„Mnogo toga još ne znamo o mozgu, ali u jedno smo sigurni: iz njega dolaze i kreativnost i ograničenja, potrebna mu je i aktivnost i relaksacija, i on radi nekim svojim ritmom koji moramo pre svega da razumemo da bismo mogli svet oko nas da oblikujemo na pravi način. U tom smislu smo organizovali i Konferenciju Methods in mobile EEG, da okupimo neke od najvećih svetskih naučnika i podelimo iskustva u analizi rada mozga, jer je to prvi i neophodan korak ka ovoj budućnosti. Da bismo mogli da pravimo taj svet prilagođen nama – prvo moramo da znamo ko smo mi i kako reagujemo na stvari oko nas. Želja nam je da osim naučnog dela učesnici i gosti upoznaju Beograd, naše običaje, hranu i provedu ovde vreme koje će pamtiti.“

Informacije

Početak:
14.09.2023. @ 08:00
Kraj:
15.09.2023. @ 17:00
Event Category:

Lokacija

Metropol Palace
Bulevar kralja Aleksandra 69
Beograd,11000Srbija
+ Google Map
Phone
011 3333100
Pogledaj Lokacija sajt